GÖTEBORG. ”Debatter, föredrag och utställningar med Sveriges ledande fritänkare. För dig som gillar att tänka själv och inte är rädd för andras åsikter.” Så presenterar sig den Alternativa Bokmässan som utmanar den traditionella i september.

– Vi vill bredda den politiska debatten och skapa en riktig mångfald av åsikter, tankar och idéer, säger Nina Drakfors, en av arrangörerna till Alternativa Bokmässan.

Övriga medarrangörer är författaren och debattören Jan Sjunnesson, Per Björklund, journalist på Nya Tider, samt Sverigebilden, som arrangerar föredrag.

Mässan går av stapeln den 29-30 september, alltså på två av den officiella bokmässans fyra dagar, som är 27 -30 september i Göteborg. Man räknar med att ha 400 besökare per dag och 40 utställare med författare och bloggare.

– Vi är lite sent påkomna med idén och håller på för fullt med programmet, säger Drakfors.

Flera har tackat ja, som Mona Walter, Lars Vilks, Katarina Janouch, Lennart MatikainenBoris Benulic, Aetatis Förlag, Trykkefrihedsselskabet och många fler.

Fejkalternativ mässa
Bakgrunden till initiativet är att förra året arrangerade ETC och Leopard förlag en ”fejkalternativ” bokmässa eftersom den traditionella Bokmässan hade tackat ja 2016 och 2017 till tidningen Nya Tider.

Arrangörerna menar att det inte alls var ett alternativ utan bara erbjöd ännu mer av samma vara, ”systembevarande medier och böcker som aldrig ifrågasätter bilden av Sverige eller är öppna för debatt. Besökare märkte ingen skillnad på den ordinarie mässan och denna låtsade variant.”

Tankefrihet
Så kommer inte den Alternativa Bokmässan i höst att vara slår man fast.

– Vi erbjuder besökarna intressanta och trovärdiga föreläsare samt tankefrihet. I den smala åsiktskorridoren där viktiga debattörer utesluts genom att kallas för nedsättande ord, vill vi skapa ett mötesrum för allmänheten att träffa människor som är verksamma inom alternativ media på olika sätt, fortsätter Nina Drakfors.

– Det kommer vara två fullspäckade dagar med högt i tak och tankefrihet, säger hon.

Tema rasism
Den traditionella Bokmässan i Göteborg har i år tema Respekt, där man kommer att lyfta ämnen som rasism, populism, metoo och hbtq-frågor. Huvudsaklig samarbetspartner är myndigheten Forum för levande historia.

Under det senaste året har Forum för levande historia inlett satsningen Prata rasism som ska vara ett sätt att samla utbildningsmaterial, rapporter, filmer, poddar och evenemang som handlar om rasism.

– Vi möter ett stort engagemang för dessa frågor i hela landet. På Bokmässan hoppas vi kunna inspirera och sätta igång kunskapsbaserade samtal om  rasism, inte minst bland lärare och bibliotekarier, som är två viktiga grupper i detta arbete. Men vi hoppas även nå ut till en bredare publik, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.