Igår meddelades att allianspartierna tänker låta valresultatet avgöra fördelningen av riksdagens utskottsordförande. Idag meddelar C och L, när de kritiserats av S, att de backar från beskedet.

Sverigedemokraterna har sedan partiet kom in i riksdagen 2010 varit utestängda från topposterna som ordförande och vice ordförande i riksdagens utskott. Detta genom att S och de borgerliga gått ihop i en kartell inför val till presidieposter i utskotten.

Igår rapporterades att allianspartierna inte tänkte tillämpa den antidemokratiska metoden, utan låta Sverigedemokraterna delta i fördelningen utefter valresultatet.

– Vi ser inte någon anledning till att de inte skulle få möjligheten att också kunna delta i valet av ordförande och vice ordförandeposter, sa Tobias Billström, som är Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Det hela bekräftades också av C och KD.

Men nyheten fick Socialdemokraterna att i hårda ord anklaga alliansen för att förbereda sig för ett samarbete med SD.

Det resulterade, som brukligt, i att borgerliga politiker blir nervösa. Den interna kritiken kom som brev på posten.

Därför backar nu C och L, mindre än ett dygn efter nyheten, från sitt besked. SD ska inte tilldelas poster i enlighet med svenska folkets röster i riksdagsvalet.

– Alliansens ingång var att vi behöver breda överenskommelser i den här typen av frågor och i och med att socialdemokraterna så tydligt sagt nej så blir det ingen överenskommelse, säger Annie Lööf (C) till SR

– Det är uppenbart att C och L bör reda ut sin principiella syn på att ge SD inflytande. Om man ska tro deras egna förklaringar är det bara Socialdemokraternas nej som hindrar L och C från att ge SD inflytande, säger gruppledaren Anders Ygeman (S)

Tragikomiskt
Gruppledaren Mattias Karlsson (SD) säger att dagens besked från C och L är ”tragikomiskt”.

– Det visar verkligen hur splittrad alliansen är. Det är närmast tragikomiskt att det enda man kom överens om var att be Stefan Löfven om lov att göra någonting, säger Mattias Karlsson.

– Vi har tre block, och tre nästan jämnstora partier. Man måste börja inse den verkligheten, säger han.