EU. Under söndagen plockades ytterligare 900 migranter upp utanför Libyens kust – av Libyen. Italiens nytillträdde inrikesminister Matteo Salvini står fast. – Italienska hamnar kommer att förbli stängda för de som hjälper människosmugglare. 

Nyligen satte Matteo Salvini ner foten och klargjorde att ”festen var slut” för illegala migranter och människosmugglare, när Italien vägrade ta emot ett fartyg med 629 migranter från Afrika, som ville lägga till i Italien. Spanien gick in och tog emot fartyget som en engångsföreteelse.

Migrationen har kastats fram ännu mer på agendan i och med Italiens ändrade ståndpunkt i och med landets nya regering. Söndagens EU-möte, som Stefan Löfven deltog i, var ett mindre akut-toppmöte, för att försöka överbrygga klyftor mellan EU-länderna och en förberedelse inför torsdagens och fredagens toppmöte om migrationsfrågor.

Men Matteo Salvino slog fast att den nya linjen kommer att ligga fast.

– Låt libyska myndigheter göra sitt jobb att rädda, och återsända ta hand om och återbörda migranterna till deras länder, som de har gjort tidigare, utan inblandning av NGOs (välgörenhetsorganisationer)som stör dem och ställer till problem.

Matteo Salvini sparade inte på krutet under söndagen utan sa rättframt att utländska välgörenhetsorganisationer måste sluta rädda migranter utanför Libyens kust, att de hjälper människosmugglare.

Fri rörlighet på spel
Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att Schengenavtalet om fri rörlighet i Europa står på spel om EU:s ledare inte lyckas komma överens i migrationsfrågan. Han presenterade även ett förslag på att skapa skyddscenter för migranter i andra EU-länder, för att lätta på bördan för Italien, som har tagit emot över 600 000 migranter de senaste fyra åren.

Uppror i Tyskland
Franske president Macron och tyska förbundskansler Angela Merkel, som håller på att hantera ett uppror om migration i sin egen regering, vilket kan kosta henne makten, vill ha stöd för att minska migrantflöden och fördela migranterna som kommer in över Europas gränser.

Macron menar att krisen nu mest är ”politisk,” eftersom antal migranter har minskat sedan 2015.

Kollaps
Tjänstemän hävdar att en ny våg av migranter kan innebära kollapsen av den fria rörligheten inom EU, som är dess kärna.

– Vår högsta prioritet är att rädda den fria rörligheten inom Schengenområdet genom strikt kontroll av yttre gränsen, sa Charles Michel, belgiske premiärministern.

Sjöodugliga båtar
Men under gårdagen ska alltså nästan 1 000 migranter ha räddats från sjönöd i odugliga båtar. En grupp på 97 personer räddats från en uppblåsbar flotte som fått problem med hård vind och höga vågor. Senare på söndagen räddades 361 migranter, varav 44 barn, och även en tredje grupp på 490 migranter.

Totalt har över 2 000 migranter räddats eller stoppats av libyska kustbevakningen sedan i onsdags. Uttalandet från kustbevakningen kommer i samband med att Matteo Salvini skulle besöka landet under måndagen. Salvini har sagt att det är libyska myndigheters ansvar att stoppa migranterna

Tackade
Salvini sa att han tackade de libyska myndigheter för att ha räddat migranterna.

– Jag vill uttrycka mina hjärtliga tack som minister och far, till myndigheter och libyska kustbevakningen. Idag har ni räddat och tagit 820 migranter tillbaka till Libyen och därmed gjort människosmugglarnas ”arbetet” förgäves och omöjliggjort orättfärdiga ingrepp av NGO-fartyg, säger han i en tweet.

Libyen är avresepunkten för tusentals migranter som vill korsa Medelhavet till Europa.