På bara två månader har SD:s förtroende när det gäller migration och integration ökat från 27 till 36 procent, en uppgång på hela 9 procentenheter. Det visar ny mätning som opinionsföretaget Novus gjort för SVT.

Fram till 2015 var alla partier, utom Sverigedemokraterna, för öppna gränser och i princip fri invandring. Inga murar skulle byggas och svenska folket skulle öppna sina hjärtan. De som hade invändningar förföljdes med grova angrepp och känslostyrt hat.

Men så plötsligt i slutet på 2015 svängde partierna. Plötsligt fanns det gränser för volymer på mottagningen av människor från Mellanöstern och Afrika.

Inför valet har såväl Moderaterna som Socialdemokraterna börjat hävda att de är för en mer restriktiv migrationspolitik. Men likväl får 9.000 afghanska män utan skyddsbehov stanna, ett beslut som bara antogs av riksdagen eftersom många borgerliga riksdagsledamöter stödde beslutet.

Denna svajighet i migrationsfrågorna har inte imponerat på svenska folket. Allt fler ser att det finns ett parti som hållit en rak kurs hela vägen och som nu alla andra partier tar efter.

– I delar så handlar det om att väljarna tycker att det är Sverigedemokraterna som har ett stort förtroende i den här frågan. När också debatten väldigt ensidigt har handlat om migration och integration så växer det förtroende för Sverigedemokraterna, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) till SVT.

– Det är ett faktum att Sverigedemokraterna är ett parti som har lyft de här frågorna under väldigt lång tid och det är klart att det också betalar sig, säger partisekreterare Gunnar Strömmer (M).

Flera partier har försökt skärpa sin migrationspolitik inför valet, efter