Den migrant som högg polisen Ted Eriksson i nacken på Medborgarplatsen i Stockholm dömdes som om han var under 21 år, vilket gav ett lindrigare straff. Examensbevis från Iran visar nu att han är 25 år idag.

31 augusti 2017 attackerades polisen Ted Eriksson bakifrån av ensamkommande migranten Muhammad nära Medborgarplatsen i Stockholm. Han får ett djupt knivhugg i nacken som inte var långt ifrån att ha blivit dödande. Övervakningskamera och vittnen bekräftar att överfallet var oprovocerat. I förhör har det också framkommit att Muhammad vill döda poliser.

När Muhammad, som är afghansk medborgare men uppvuxen med sin familj i Iran, sökte asyl i Sverige i december 2015 hävdade han att han var minderårig, men av polisens förundersökningsprotokoll framgår att han flera gånger själv har kommit med andra uppgifter om sin ålder.

I mars dömes han för försök till mord och misshandel av Stockholms tingsrätt, vilket Nyheter Idag har rapporterat. Men trots det grova våldsbrottet dömdes han endast till fem års fängelse och utvisning, eftersom tingsrätten prövade honom som under 21 år och därför enlighet svensk rättspraxis fick lindrigare straff än om han ansetts vara över 21 år.

– Han är 25 år gammal, säger mamma Fatemeh som visar Expressen sonens slutbetyg.

Den knivhuggne polisen Ted Eriksson är besviken och upprörd över att mannen har kunnat ljuga sig till ett mildare straff.

– En vuxen man ska inte behandlas som ett barn, säger han.

Muhammad överklagade domen och Svea Hovrätt prövar nu tingsrättens dom.