VÄRNAMO. Annie Lööf (C) har lyft fram sin hemstad Värnamo som ett föredöme för integration. Men det är inte bilden som lokalbor ger i journalisten Joakim Lamottes livesända reportage. Småstaden som blev skådeplats för en ovanligt våldsam uppgörelse för en vecka sedan.

Under onsdagen åkte frilansjournalisten Joakim Lamotte till Värnamo för att ge en röst till de som bor i staden. Det blev en dissonans mellan bilden som politiker och media ger och hur människor upplever det. – Kriminella håller på att ta över Värnamo, säger någon.

En annan berättar att en granne blivit skjuten.

– Min granne blev skjuten i trapphuset. Det var ett gäng som var högljudda och han sa till att de skulle dämpa sig. Sedan hörde jag två smällar. Han överlevde. För jävligt hur det fortgår, man blir orolig.

– Sorgligt. Politikerna gör ingenting.

I Lamottes livesända reportage vittnar många om otryggheten över skottlossningar och bilbränder som skett i Värnamo den senaste tiden och att de inte är förvånade över vad som hände i fredags när våldet briserade. Vid 17-tiden larmades polisen till centrala Värnamo efter uppgifter om skottlossning och bråk med knivar. Man ska även ha försökt köra över personer med bil. 

Flera personer fördes till sjukhus med skott- och skärskador och en kvinna greps senare efter att ha försökt gömma ett vapen på en toalett på sjukhuset. Enligt uppgifter till Kvällsposten var det en konflikt mellan två familjer som låg bakom bråket. Polisen anhöll inledningsvis nio personer. I veckan häktades fem män på sannolika skäl misstänkta för försök till mord. Två av de häktade är även misstänkta för andra brott, en för grovt vapenbrott och en för grov misshandel.

Ge en röst
Centerledaren Annie Lööf har tagit Värnamo som exempel på lyckad integration. Den glorian har hamnat rejält på sned efter fredagens klanuppgörelse.

Värnamo beskrivs nu som en före detta småstadsidyll. En otrygg plats med våld, knark och klanbråk. Och politiker som inget gör. Integrationen har inte fungerat, enligt Värnamobor. 

Politiker
Några lokala politiker uttalar sig. En säger att det inte är så farligt, för han brukar gå hem från sena sammanträden. En man säger att han pratar skit.  

 – Politikerna tar inte brottsligheten på allvar. Det blir inget krafttag mot det, säger en annan.

Även om de flesta inte nämner vilka som ligger bakom det ökade otryggheten säger man det med andra ord. Det handlar inte om svenskar.

Önsketänkande
Är Värnamo ett föredöme för integrationsarbetet? undrar Lamotte.

– Nej det är ett önsketänkande.

Många delar bilden att våldet har eskalerat och blivit mycket grövre.

– 15 år tillbaka i hela Sverige blev det braskande rubriker, nu när de skjuter tänker man att nu hände det igen, det blir en axelryckning. Sen hoppas man att ingen kommer ivägen för dem.

Våldtäkterna
En man uttalar sig om våldtäkterna och att gärningsmännen får för låga straff.

– Samhällskontraktet är brutet. Varför tycker man det är godkänt att våldta så som det nu sker i Sverige?  Helt plötsligt gör man det. Sinnesjuka svenskar som våldtar har det alltid funnits, men det här är något helt annat, man försöker vända det, säger han och tillägger:

– Alla vet vad det handlar om.