SANKTIONER. USA går vidare med de starkaste sanktionerna någonsin mot Iran. Det tillkännagav utrikesminister Mike Pompeo i eftermiddags. Han vädjade till andra länder att stötta sanktionerna. – Vi vill ha stöd från EU, sa han i det direktsända talet.

USA:s nytillträdde utrikesminister Mike Pompeo gick idag i ett direktsänt tal vidare och bekräftade linjen i ”plan B” till kärnvapenavtalet med att införa ”de tuffaste sanktioner någonsin” och vädjade till EU och även andra länder , att stötta den ekonomiska pressen på Iran. USA kommer att utöva ett finansiellt tryck mot Iran som saknar motstycke, vilket kommer att bli  plågsamt så länge Iran inte ändrar kurs, sa Mike Pompeo, enligt Reuters.

– Iran kommer att få kämpa för att hålla ekonomin vid liv, sa han.

Pompeo sa att de amerikanska sanktionerna kommer att bli de ”starkaste i historien” när de väl har införts. Iran kommer bara att få lättnader från sanktionerna när USA ser påtagliga och uthålliga förändringar i Teherans policy.

Mike Pompeo sa att USA erkänner Irans rätt att försvara sitt folk, men inte åtgärder som kan hota världens befolkning.

Vidare avtal
President Trump har uppmanat ett vidare avtal än det som skrevs under av hans föregångare President Obama. Dessa områden inbegriper Irans kärnenergiprogram och program för ballistiska missiler, dess sätt att hantera terrorismen och fredsprocessen i Mellanöstern samt mänskliga rättigheter.

– Nästa år är det 30 år sedan Iranska revolutionen när ayatollorna kom till makten. Allt detta lidande, vad har de unga, folket, fått annat än förtryck och lidande, sa Pompeo.

EU kritiskt
När President Trump tidigare i maj tillkännagav att USA drar sig ur kärnvapenavtalet med Iran, fick det starka reaktioner från EU. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har uttalat om USA ”Med sådana vänner, vem behöver fiender?”

De övriga som har skrivit under avtalet, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, EU, Kina, Ryssland och Iran har sagt att de vill hålla avtalet vid  liv. Iran har dock sagt att man bara kommer att hålla avtalet om de ekonomiska fördelarna av avtalet kvarstår.

EU-kommissionen överväger även direkta transfereringar till Iranska centralbanken för att undgå USA:s sanktioner, enligt Reuters.

Utrikesminister Margot Wallström (S) talade i förra veckan i telefon med  Mike Pompeo och underströk då betydelsen av den kärnenergitekniska överenskommelsen med Iran för stabilitet och säkerhet i regionen.