Solna tingsrätt har beslutat om fortsatt häktning på den högre misstankegraden, av de tre männen från Uzbekistan och Kirgizistan som greps efter tillslag i Jämtland och Akalla på Valborg. De är misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

30 april slog Säkerhetspolisen till mot en lägenhet i Akalla i nordvästra Stockholm och en fastighet i Strömsund i norra Jämtland. Tre män, 29, 38 och 45 år gamla, anhölls misstänkta för att ha förberett terroristbrott. De häktades 3 maj som skäligen misstänkta. I onsdags blev de omhäktade, två på den högre misstankegraden på sannolika skäl misstänkta, för förberedelse till terroristbrott, samt även för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

De misstänkta ska ha förberett terroristbrott i fastigheten i Jämtland och i lägenheten i Akalla, enligt åklagarens häktningsframställningar. När det gäller 45-åringen ska brottet ha begåtts mellan den 1 januari 2017 och till och med april i år. För 38-åringen och 29-åringen anges en kortare tid, från 1 juli förra året.

Männen har använt terrororganisationen Islamiska statens symbol, vilket framkom när radions Ekoredaktion undersökt flera sociala medier-konton som hör till de misstänkta männen.

– Det tyder på att man är sympatisör och att man vet vad ideologin handlar om, för man skulle inte sätta en sådan signifikativ symbol för den här organisationen och ideologin om han inte var sympatisör, har Michael Krona som är IS-expert vid Malmö universitet sagt till Ekot.

Den yngste och äldste är från Uzbekistan medan 38-åringen är en uzbekisktalande man från Kirgizistan.

Enligt uppgift till TT ska minst en av de misstänkta männen ha haft kontakt med Rakhmat Akilov, som erkänt lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Många frågorna har ännu inte blivit besvarade. Vilket var målet för terrorplanerna? Var och när skulle attentat äga rum? Hur långt gångna var planerna när polisen slog till? Det är en svår balansgång för polisen att avgöra när spaning ska övergå i ingripande, eftersom ju närmare själva attentatet ingripandet sker desto bättre bevis. Men samtidigt ökar risken för att de misstänkta förmår utföra brott.

Bakgrund
29-åringen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2013. I november 2016 fick han ett samordningsnummer, en månad senare ansökte han på nytt om uppehållstillstånd. I januari 2017 dömdes 29-åringen till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri, för att ha försökt hämta ut en telefon med falsk id-handling. 29-åringen har tidigare varit skriven i Strömsund i Jämtland. Han har nyligen varit föremål för utmätning och avhysning av Kronofogden.

38-åringen fick sitt samordningsnummer av Skattemyndigheten i september 2017, vilket man kan få om man vistas tillfälligt i Sverige och inte har något personnummer. Han finns inte i Migrationsverkets system och har alltså inte sökt asyl. På en rysk sajt har mannen lagt upp bilder på sig själv i Stockholm. Mannen gripas den 30 april i en lägenhet i Akalla.

45-årig har sedan 2008 haft ett svenskt personnummer men det är oklart när han kom till Sverige. Mannen är skriven på en adress i Stockholmsområdet tillsammans med fyra andra vuxna och fyra barn. Sedan 2014 har han dock flyttat sex gånger. 45-åringen har vissa kopplingar till Strömsund. I Sverige har han bytt både för- och efternamn. Han har begått flera trafikförseelser, varav ett bedöms som grovt brott då han kört bil efter att ha fått sitt körkort återkallat. Han har också fått strafföreläggande för bokföringsbrott. I februari i år avhystes han från en källarlokal i södra Stockholm, enligt uppgift till SVT Nyheter av bostadsrättsföreningen som misstänkte att källarlokalen användes som bostad.