VIMMERBY. Två pojkar plågade två tonårstjejer i en timme. De tafsade på dem, hotade dem med kniv, utdelade slag och sparkar och hotade att döda dem. 
Två tonårsflickor var på väg  hem från träning på ett gym i Vimmerby när de attackerades av två killar bakom Ica Supermarket.
– De tryckte upp tjejerna mot ett plank och satte en kniv precis bredvid dem, säger mamman till en av de drabbade.
Hon fortsätter:
– Två killar började skrika hotfullt mot dem. Min dotter och hennes kompis vände sig om och sprang och de gömde sig i några buskar, men de blev hittade förstås.

Dödshot
De två killarna tog tjejernas ryggsäckar och hällde ut innehållet på marken. Därefter började det timslånga övergreppet.

– De slängde en högtalare och en mobiltelefon i backen. De höll fast dem och tafsade på dem. De tog fram en kniv och tryckte upp tjejerna mot ett plank och satte kniven runt huvudena på dem. De sa ”Vet ni hur vi afghaner dödar? Vi räknar till tre” och sedan satte de kniven i planket. De sa att de skulle ligga och flyta i blodet och ”om ni berättar något så dödar vi er”.

Bet i halsen
– De högg mot magen på min dotter flera gånger och det var jättenära, bara någon decimeter ifrån. Min dotter var jätterädd och de bet henne i halsen också.

”Skära halsen av”
Dramat hade kanske hållit på ännu längre om det inte varit för privatpersonen Rasmus Hindersson. Ett av offren skickade sms och sa att de blev jagade av några killar som hade kniv. Han satte sig direkt i bilen i Oskarshamn.

– Jag visste inte om de skojade eller inte men tog det ändå på allvar och sa att de skulle försöka springa till Ica för där finns det folk men de lyckades inte så jag ringde upp och då svarade en av killarna och sa att jag skulle komma dit så han kunde skära halsen av mig och han skulle döda mig och massa, jag sa bara att jag kommer, berättar han.

 ”En självklarhet”
Hindersson ringde polisen omedelbart och en stund senare lämnade pojkarna brottsplatsen.

– Det är en självklarhet att ingripa på en sådan händelse, jag tycker alla ska ingripa på småsaker också. Jag fick även höra att det var familjer som gick förbi när händelsen pågick men att ingen ingrep, säger han.

På polisens inrådan åkte Hindersson aldrig fram till platsen.

– Jag åkte aldrig dit för polisen ville komma dit först så jag fick vänta på en annan plats för att prata med polisen istället.

Bara trakassera
Mamman berättar att gärningsmännen inte tagit med sig några värdesaker.

– De lät allting vara kvar, det var bara för att trakassera. Det var helt galet, det går inte förstå riktigt, berättar mamman.

Tonårsflickorna fick träffa fem poliser senare på kvällen och hade tagit mycket illa vid sig.

– De var jättechockade, de satt på gräset och bara grät. Det var jävligt obehagligt och det blev inte mycket sömn. Man är orolig som det är när man har en tonårsdotter och tänker att det ska hända något och så gör det det. Det är riktigt otäckt.

En gärningsman identifierad
En av gärningsmännen ska tjejerna ha identifierat.

– De känner dem inte, men har sett en av dem i stan och min dotters kompis kände igen namnet. Vi tittade på Instagram och han är från Hultsfred. Vi har skickat bilden på honom till polisen. Den andra är förmodligen äldre och det vet vi inte vem det är, säger mamman.