Såväl UD:s Twitterkonto som DN:s kulturchef sprider falska nyheter om hur dåligt Sverige är. Denna nationalmasochistiska tendens tycks ha som syfte att underminera kritiken mot mångkulturalismen och den ansvarslösa invandringspolitiken.

Hösten 2015 arrangerade regeringen ett pr-jippo, ”Sverige tillsammans”, i syfte att göra svenskarna mer välvilligt inställda till massinvandringen. På jippot gjorde historikern Ingrid Lomfors ett uttalande som fick mycket kritik. ”Det finns ingen inhemsk svensk kultur”, påstod hon.

I samma nationalmasochistiska anda fortsätter nu Twitter-kontot Sweden.se. Kontot finansieras av utrikesdepartementet och Svenska Institutet och beskrivs på hemsidan som en officiell källa för information om Sverige. I en tweet påstod kontot nyligen att de svenska köttbullarna egentligen kommer från Turkiet. Karl XII ska ha tagit hit receptet efter sin vistelse där i början av 1700-talet.

Men det är fake news – köttbullar fanns här tidigare och kallades då frikadeller. Men twittraren är full av det självförtroende man kan få av att stå på etablissemangets sida. ”Låt oss hålla oss till fakta”, står det under det falska påståendet om köttbullarnas turkiska ursprung.

Men även om påståendet hade varit sant, så är det intressant att titta på som ett uttryck för en nationalmasochistisk tendens. Man vill nedvärdera den svenska kulturen och framhäva andra kulturer. Det finns en iver hos etablissemanget att hoppa på alla möjligheter att påvisa att något typiskt svenskt ”egentligen” inte är så svenskt. Det finns en slags skadeglädje i detta. Och det märkliga är att man vill skada sig själv.

Ett uttryck för samma tendens kunde man se i julas när Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman i krönikan ”Nu tändas tusen juleljus – och tomten är far till de fejkade nyheterna” (23/12 2017) påstod att jultomten var turk. Budskapet var att hans egen tidning är seriös, men att hans politiska motståndare, sådana där ”högerpopulister”, är oseriösa typer som sprider ”fake news”.

Men i samma krönika sprider han alltså själv fake news! Sankt Nikolaus, som alltså är förebild för den populära tomtefiguren med rödvita kläder, levde i ett område som kallas Lykien i Mindre Asien på 300-talet. Han var ärkebiskop i staden Myra. Detta område var en del av det östra romerska riket och befolkades av greker. Nikolaus var grek. Ja, grek, vit, kristen, romare, europé. Turkarna kom inte till Mindre Asien förrän på 1000-talet!

Istället för detta ständiga tjat om hur vi svenskar har fått allt som är bra från utlandet, kanske vi borde påminna oss själva, innan vi går under av självförakt, om saker som är bra som vi gett till resten av världen.

Det som slår en när man tittar på Sverige är inte hur dåliga vi är, utan att denna lilla nation lyckats åstadkomma så mycket inom litteratur, konst, teknik, vetenskap och företagsamhet.

Tänk bara på att den termometerskala man använder i nästan hela världen, även i Turkiet, landet där Karl XII blev så välsignad. Celsiusgraden är uppkallad efter Anders Celsius, den store vetenskapsmannen från min lilla hemstad Uppsala. Celsius uppfann inte termometern, men 1741 konstruerade han en termometer som var överlägsen i precision. Han var den förste som noggrant kontrollerade fixpunkterna för vattnets frys- och kokpunkter. Han var också astronom och observatoriet han lät bygga står fortfarande kvar i Uppsala och kallas Celsiushuset.

En annan sak man skulle kunna nämna är pacemakern, en elektronisk apparat som opereras in i kroppen för att hålla igång hjärtat. Världens första pacemaker som opererades in helt i en människa uppfanns av svensken Rune Elmqvist år 1958. Se där något för Twitter-kontot Sweden.se att berätta om!

Eftersom Sweden.se har visat intresse för Sveriges relationer till Turkiet skulle det kunna informera om att det ska ha varit en svensk, orientalisten Johannes Kolmodin, som föreslog att bokstaven ö skulle införas i det moderna turkiska alfabetet (tidigare skrevs turkiska med det arabiska alfabetet). Kolmodin var för övrigt en stor beundrare av Karl XII. Han reste till Konstantinopel i november 1917 för att söka i de osmanska arkiven efter spår av den svenske kungens vistelse i Bender.

Etablissemangets nationalmasochistiska tendens tycks ha som syfte att underminera kritiken mot den ansvarslösa massinvandringen och mångkulturalismen. Försöken att manipulera historieskrivningen påminner om Partiets paroll i George Orwells dystopiska roman 1984: ”Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden, kontrollerar det förflutna”.