KRIMINALITET. Det rättsliga efterspelet efter det våldsamma storbråket med knivskärningar i Skara i januari är klart. I domen framgår att det handlar om araber och afghaner.  Fyra afghaner dömdes till fängelse. Afghanerna hade samrått på ett boende innan om att attackera araberna.

Det var lördagen 27 januari som småstaden Skara skakades av ett storbråk, med ett 30-tal personer inblandade. Två män knivskars, varav en allvarligt. Händelsen har för många varit obegriplig även om rykten cirkulerat om konflikt mellan afghaner och araber. Nu blev det svart på vitt att det var just strider mellan dessa utländska etniska grupper.

Det hade börjat dagen innan vid busstationen i Skara. Araben K, som är syrisk medborgare, hade använt våld mot afghanen J, bland annat skallat honom och slagit honom över näsan så att han fick en fraktur.

”Lekte sergeant”
Flera av afghanerna bodde på ett boende i Skara som kallas Gula villan. Där samlades många afghaner på lördagen och samrådde att de skulle gå till angrepp samma dag mot araber, och ha plockat ihop olika tillhyggen. I samrådet deltog även en person som polisen inte grep men som ska ha haft en framträdande roll i det som senare inträffade kring fritidsgården Stureplan. Mannen ska ha ”lekt sergeant”, ringt runt och samlat folk för att gå till attack mot araber. 15 personer uppdelade i två grupper lämnade sedan Gula villan.

Omringades av afghaner
Senare när de tre araberna satt i en bil på parkeringen utanför entrén till Stureplan omringades de av flera mer eller mindre maskerade afghaner, som var beväpnade med knivar och tillhyggen.

Det har inte kunnat klargöras exakt hur många det var eller varifrån personerna kom, enligt tingsrätten.

Höggs med kniv
Bildörren öppnades och J tilldelade K ett slag i ansiktet med något tillhygge i handen. K lyckades ta sig ur bilen och tog sig till entrén till Stureplan, där han angreps av flera personer. Han fick slag med tillhyggen, sparkar mot huvud och kropp samt hugg med kniv, innan han lyckades fly från platsen.

Även S tog sig ur bilen och attackerades av flera personer på parkeringsplatsen. Han tog sig till entrén till polishuset, som var stängd, och förflyttade sig till nedfarten till polisens garage. Där angrep flera personer honom med slag med tillhyggen och hugg med kniv mot hans huvud och kropp.

Minsta kniven
S har beskrivit att han ”till slut lyckades samla ihop sina sista krafter och ta sig från platsen utanför polisens garage genom att springa mot den personen som hade den minsta kniven”.

Den tredje araben i bilen fick slag i ansiktet och skadades av en kniv när flera försökte dra honom ur bilen, innan han flydde.

Senare på kvällen skickades en film ut via sociala medier, där någon ska burit ett vapen, vilket afghanerna uppfattade som ett hot mot dem från araberna.

Tingsrätten ser det som uppenbart att anledningen till att afghanerna skulle gå till angrepp mot araberna på lördagen är bråken dagen innan vid busstationen. Det var inte enbart var bråk mellan K och J utan även andra bråk. Någon orsak har inte kunnat klarläggas.

Fängelse
Från början ville åklagaren döma till mordförsök, men bevisen räckte inte. Det blev istället fängelse mellan ett år och två månader och ett år och åtta månader för fyra av afghanerna, födda -98 och -99.

Den femte afghanen, J, 17 år, högg K i ryggen med en kniv och hade en så aktiv roll mot alla tre målsäganden, att han skulle ha dömts till fängelse i minst tre år om han varit 21 år, enligt tingsrätten. Nu blev det istället sluten ungdomsvård i ett år.

De fyra som dömdes till fängelse döms även till utvisning i tio år.

Araben K, syrisk medborgare, som skallat och slagit J dagen innan, dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Afghaner och araber
I domskälen står det att ”de hörda personerna har själva benämnt att det bland annat fanns två grupperingar, varav den ena gruppen var afghaner och den andra gruppen var araber.”

Tingsrätten konstaterar i domen att gärningsmännen genom att de var utrustade med tillhyggen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Christin Skantze ­Hofbauer, advokat till en av afghanerna som dömdes till fängelse, har uppgett att hon tänker överklaga, då den person hon kallar ”hjärnan” bakom bråket inte är gripen, och syftar på mannen som var med och samrådde i Gula villan. ”Det är han som har dragit igång det hela. De andra är bara småpojkar som blivit kommenderade”, säger hon.