SVERIGE. Statsminister Stefan Löfven har hamnat i hetluften efter att det framkommit att han flög hem med miljardären Dan Olofsson från Sydafrika 2013. På planet fanns bland annat en av SAAB:s konsulter. Frågor väcks nu huruvida resan överensstämmer med mutlagstiftningen.

Det var i december 2013 som Nelson Mandela begravdes. På plats fanns både prinsessan Viktoria samt dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Även oppositionsledaren Stefan Löfven (S) fanns på plats först vid den stora ceremonin vid Soccer City i Soweto, men Löfven blev även inbjuden till den mindre begravningen i Qunu. Efter begravningen fick man åka hem till Sverige i miljardären Dan Olofssons privatjet. Med sig hade oppositionsledaren sin livvakt samt utrikesrådgivare Oscar Stenström.

– Vi erbjöds att åka med Dan Olofssons plan. Jag lämnade mitt visitkort från partiet för att han skulle fakturera oss motsvarande vad en reguljär biljett kostar. Jag informerade också partikassören om det. Jag vet inte om vi har betalat, jag följde inte upp det själv, säger Oscar Stenström.

”Tydliga beröringspunkter med mutregleringen”
Resan väcker nu frågor om man följde mutlagstiftningen. Otydligheten kring om man betalade för sig skapar problematik. Frågan är om det skett ett otillbörligt utbyte mellan Löfven och Olofsson. En av medpassagerarna på planet var en av SAAB:s kända konsulter.

– Spontant framstår det inte som ett uppenbart mutbrott, men det finns så tydliga beröringspunkter med mutregleringen att det kan finnas anledning för åklagare att titta närmare på det, säger Mårten Schultz.

Olofsson har tidigare stått åtalad för mutbrott
Det är inte första gången som Dan Olofsson hamnar i rampljuset för kontroversiella tjänster. 2006 blev han åtalad för att ha bjudit dåvarande kommunalråd Ilmar Reepalu (S) på en resa till sitt sin safarianläggning i Sydafrika. Resans värde uppskattades till 34 000 kronor. Både Olofsson och Reepalu friades senare i tings- samt hovrätten då resan tolkades som en födelsedagspresent. När det gäller Löfven omfattas han inte av riksdagens immunitetsregler i det aktuella fallet då han inte ännu hade tillträtt posten som statsminister.

– Det kan i vissa situationer finnas misstankar om att en politiker har haft otillbörliga kontakter med någon innan de har tillträtt som kan påverka vid ett senare tillfälle. Det här har man tänkt på i mutbrottslagstiftningen. Man kan dömas för mutbrott även om det sker innan man tillträtt en position, säger Schultz till Svenska Dagbladet.