Socialistpartiet utropar sig som segrare i Venezuela, trots att valdeltagandet var rekordlågt eftersom många bojkottade valet. Den ekonomiska och sociala misären är omfattande i det oljerika landet.

Valdeltagandet var mycket lågt, officiellt 46 procent men enligt oppositionskällor 30 procent.

Venezuelas valkommission, som styrs av allierade med Socialistpartiet, har sagt att Maduro fick 5,8 miljoner röster, jämfört med 1,8 miljoner röster för utmanaren Henri Falcon, tidigare governör för Socialistpartiet som bröt mot oppositionens beslut om att bojkotta valet.

Nu väntar sex år till av våld, korruption och ekonomisk kollaps, säger kritiker.

Mellan 1959 och 1998 turades socialdemokrater och kristdemokrater om i att styra Venezuela och sociala reformer infördes. Stora naturtillgångar, inte minst i form av olja, gjorde att landet blev ganska välmående.

1999 valdes socialisten Hugo Chávez till president. Han omhuldades länge av västerländska och inte minst svenska medier som en hjälte, eftersom han sa sig stå på de fattigas sida och utmanade USA under George W Bush.

Men trots naturtillgångar har socialisterna, på samma sätt som Mugabe i Zimbabwe, raserat landets ekonomi och skapat allt värre misär för befolkningen.

Hugo Chávez dog i cancer 2013 och efterträddes som president av Nicolás Maduro, som anklagas för att systematiskt ha undergrävt de demokratiska institutionerna.

*

Se mer: Independent i Socialist leader Nicolas Maduro wins by landslide in vote criticised as illegitimate, Euronews i Despite fraud claims & low turnout Venezuela’s Socialists claim victory