KOMMENTAR. Ny mätning för maj visar att Sverigedemokraterna ökar mest av alla partier. Både S och M tycks sakna valstrategi och är internt splittrade i valets viktigaste fråga, migrationen.

Tillsammans med Sverigedemokraterna ökar Centerpartiet och Vänsterpartiet, de som är Sverigedemokraternas tydligaste motståndare.

Det verkar som att väljarkåren i allt större utsträckning tar ställning utifrån migrationsfrågorna. För eller emot ökad invandring.

Enligt SOM-institutet vill 53 procent se lägre invandring. Bara 23 procent tycker att det är ett dåligt förslag att ta emot färre flyktingar.

En annan mätningen, DN/Ipsos, har en mer öppen frågeställning: ”Bör Sverige ta emot fler eller färre flyktingar?” Då blir svaret att 60 procent vill ha stramare politik och bara 12 procent vill se mer av öppna gränser.

Om C, V och MP nu samlar 21,2 procent av väljarna, betyder det i stort sett alla väljare som vill ta emot oförändrad volym eller fler.

Ännu är SD det enda partiet som uppfyller 53-60 procent av väljarkårens krav på en politik för färre migranter.

Mellan dessa två positioner står S och M, likt åsnor mellan två hötappar. Partierna velar fram och tillbaka mellan öppna gränser och stramare migration.

Bara en blind höna kan missa vilken inriktning som skulle underlätta för S och M att behålla sina väljare.

Så varför har de så svårt att göra vad väljarna anser? Båda dessa tidigare ”statsbärande” partier har djupa interna problem, eftersom deras egna aktivister och medlemmar är delade. En större del av etablissemangsfolket – alltså dem som har politiska uppdrag och därmed har makt inom partierna – håller på öppna gränser, medan gräsrötterna och väljarsympatisörerna står på andra sidan.

Socialdemokraterna ser ut att slitas sönder inför öppen ridå, mellan en partiledning som ser de tydliga maktpolitiska realiteterna och de fem sidoförbunden i form av kvinnor, ungdomar, studenter m fl, som är djupt fångade av identitetspolitik och öppnare gränser.

Moderaterna har inte i den mediala debatten spruckit upp i för och emot öppna gränser, men partiledaren Ulf Kristerssons synnerligen otydliga budskap indikerar att han inte har ett enigt parti att företräda. Slitningarna internt är förmodligen omfattande.

Väljarkåren har att vara domare. Vilka partier är att lita på? Vilka står för det som framförs? Vilka menar det man säger?

Valrörelsen kommer i hög grad att handla om trovärdighet i valets viktigaste sakfråga.

SENTIO maj 2018 (jmf april)
Socialdemokraterna: 25,3 (-0,6)
Sverigedemokraterna: 23,1 (+1,7)
Moderaterna: 20,4 (+0,3)
Vänsterpartiet: 9,2 (+0,9)
Centerpartiet: 7,6 (+1,2)
Miljöpartiet: 4,4 (+-0)
Liberalerna: 3,7 (-0,7)
Kristdemokraterna: 2,4 (-0,3)

Både Liberalerna och Kristdemokraterna skulle få lämna riksdagen, vilket skulle innebära kollaps för Alliansen som block.

Inget av de nya partierna, Feministiskt initiativ, Medborgerlig samling eller Alternativ för Sverige, verkar stiga i opinionen. De ligger mycket långt från att få fyra procent, vilket är en högre tröskel än man först kan tro.

*

Se mer: Nyheter idag (Plus-tjänst)