POLITIK. Sverigedemokraterna vill skapa incitament och möjlighet för människor att stanna kvar längre på arbetsmarknaden – istället för regeringens och alliansens tvång.  – Staten ska inte tvinga människor att arbeta längre upp i åldern. Istället föreslår vi bättre och mer flexibla villkor för den som vill och kan arbeta, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Många äldre har haft fysiskt krävande yrken, inom exempelvis vården eller byggbranschen, och klarar inte av att fortsätta slita tungt. Men inom gruppen blir man allt äldre och friskare. Många vill därför fortsätta arbeta långt efter den traditionella pensionsåldern, men hindras av stelbenta regler och extra pensionärsskatter. Detta vill SD råda bot på genom sina förslag.

– Vi tror att det är bättre om fler själva väljer att arbeta längre genom förbättrade och mer flexibla villkor, istället för att staten tvingar dem genom att höja pensionsåldern, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, i samband med att partiets vårbudgetmotion presenteras under onsdagen.

Sverigedemokraterna säger därför nej till regeringens och alliansens förslag att höja tidigast möjliga pensionsåldern från 61 till 64 år, som är en del av pensionsöverenskommelsen. Istället vill man öka pensionssystemets flexibilitet. Man gör det billigare för arbetsgivarna, sänker skatten för den enskilde och ger rätt att gå ner i tid.

– Idag tvingas äldre ofta välja mellan att fortsätta arbeta heltid eller att sluta helt. Vi vill införa lagstadgad rätt att gå ner på halvtid för personer mellan 65 och 70 år, skriver  Oscar Sjöstedt på SvD debatt.

Slopar avgift
Idag försvåras detta av att staten tar ut en extra avgift om drygt 6 procent av lönen för den som är 65 år och fortsätter arbeta. SD föreslår att man slopar denna avgift helt och hållet.

De som stannar kvar på arbetsmarknaden ska få rejält sänkt skatt, enligt SDs förslag. För inkomster mellan 15 000 kronor och 30 000 kronor innebär det ungefär 1000 kronor mer i månaden.

Investeringssparkonton
SD säger också nej till regeringens skattehöjning på investeringssparkonton, ISK. Man vill även återinföra avdragsrätten på privat pensionssparande på upp till 500 kronor i månaden.