ISLAM. Som väntat godkände polisen böneutrop med högtalare från Växjö vid den lokala moskén.  – Beslutet att tillåta böneutrop i Växjö kommer inte bara att överklagas, det ska omöjliggöras i hela vårt land, säger Adam Marttinen (SD) i ett uttalande.

Olyckligt, säger även Ebba Busch Thor (KD) som bedömer att kommunen borde kunna stoppa utropen.

– Det finns möjlighet att göra det genom plan- och bygglagen, säger Busch Thor till TT.

KD-ledaren vänder sig mot ljudnivån (som ett diskotek) samt att människor som bor i närheten inte kommer att kunna värja sig mot utropen i sina hem.

Även Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer anser att fler aspekter än bara ljudnivå borde vägas in.– Det är värt att överväga ett utökat utrymme för att säga nej till böneutrop i konkreta fall, säger han.

Reducerat till teknik
Men kommunpolitikerna i Växjö har hittills lagt armarna i kors och reducerar frågan till att bara handla om ljudnivåer. Trots att det är emot folkviljan, enligt en Sifoundersökning är 60 procent för ett förbud av böneutrop.

– Vi gör ingen skillnad på om det är böneutrop eller om det är glassbilen, sa miljö- och hälsoskyddsinspektören i Växjö tidigare till SR.

– Vi kollar om ljudnivåerna är höga eller låga och om det är ofta. Och om de kan vara en olägenhet, en negativ påverkan på vår hälsa. Miljö- och hälsoskyddskontoret lägger sig inte i budskapet i det som söker tillstånd.

Nämnden består av S, MP, V, M,  C och L, men ingen från SD.

Tre minuter
Moskén får nu tillstånd att sätta upp högtalare som inte får överskrida 45 decibel inomhus i de bostäder och skollokaler som ligger i närheten, eller 110 decibel utomhus. Böneutropen får sändas i 3 minuter och 45 sekunder varje fredag mellan klockan 13-13.03 under sommartid och klockan 12 när det är vintertid. Beslutet träder i kraft direkt och gäller fram till maj nästa år.

Stiftelsen Växjös muslimer lämnade i februari in en ansökan om att få anordna böneutrop en gång i veckan från moskén i den invandrartäta stadsdelen Araby. Det föranledde en livlig debatt, bland lokala politiker, såväl som rikspolitiker, kyrkans folk liksom en mängd debattörer.
Lokala ordningsföreskrifter
Men även om ett stort motstånd finns var det väntat att just polisen inte kunde göra annat än att godkänna.
Polisen har inte tagit hänsyn till vilket budskap som kommer sändas, utan hanterat ärendet enligt lokala ordningsföreskrifter, som hänsyn till trafiken samt allmän ordning och säkerhet. ”Andra synpunkter och intressen, såsom högtalarutsändningens innehåll, har inte beaktats då polismyndigheten ska iaktta principen om åsiktsmässig neutralitet”, skriver polisen.

Det har nyligen avslöjats att moskén i Växjö sprider ytterst extrema budskap med hets mot judar och kristna.