POLITIK. Polisen ska få bättre möjlighet att trycka tillbaka den grova brottsligheten i förorterna och möta våldet mot poliser. Det framförde SD:s Adam Marttinen och Jimmie Åkesson på en presskonferens idag.

Sverigedemokraterna vill ge polisen möjlighet att möta den grova brottsligheten, som har flyttat fram sina positioner. Man vill bland annat släppa på hemlig avlyssning, låta polisen själv ta beslut om kameraövervakning, inkludera kroppskameror som en del av de patrullerande polisernas standardutrustning samt införa en förlängd polisarrest. Man vill även utreda möjligheter till viss brottsprovokation.

– Vi ska ge större möjlighet för polisen att beväpna sig och även ha fler poliser som är beväpnade ute i samhället, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson.

Löner upp
Lönerna är för låga och måste upp. SD har budgeterat för att en vanlig polis ska få minst 6 000 kronor mer i snittlön.

Resurser ska ges så att det blir 7 000 fler poliser. Ett löfte som framförts hela mandatperioden men som nu uppdaterats till att börja gälla redan det första året.

– Det gäller 7 000 utöver de som redan är under utbildning. Regeringens förslag på 10 000 inklusive civilanställda är inklusive de som redan är under utbildning, förtydligar Adam Marttinen.

Vattenkanoner och tårgas
Sverigedemokraterna vill även ge ökade befogenheter vid upplopp i förorterna.

– Vi har sett att upplopp som varat i flera veckor och polisen har inte haft möjlighet att stävja det, säger Marttinen.

Därför är förslaget att ge polisen tillgång till bland annat tårgas, vattenkanoner och att kunna omhänderta personer som medverkar.

– Det har blivit särskilt hätskt mot polis i dessa situationer där de ofta blivit omringade och vi vill därför öka straffen.

Våld mot blåljuspersonal ska kunna ge upp till fyra års fängelse.

Bespottade och bitna
Det ska också bli stärkt rätt till kränkningsersättning för poliser.

– Poliser blir bespottade och bitna. Vi vill sänka ribban där, säger Marttinen som menar att det samlade åtgärdspaketet ska leda till en mer effektiv polis.