Profeten ledde sin armé i heligt krig under ramadan. Det var då som Muhammed ska ha erövrat Mecka och därmed gjort sig till teokratisk envåldshärskare över hela Arabien.

Ramadan är jättemysigt. Ja, åtminstone om man får tro etablissemangsmedierna. Ett mysigt klipp inför Ramadan sändes i SVT om den islamiska fastemånaden: ”En utmaning att träna under ramadan”.

Sanna Ahmad är en basketspelare med ambitioner. Och hon tränar på fastande mage. Det är en utmaning. Men hon klarar det!

Ramadan i år är extra tufft, förklarar SVT. Nu på sommaren går solen ner sent och stiger tidigt, så tiden då man får äta och dricka är väldigt knapp. Men Sanna är ännu tuffare!

I klippet berättar Sanna om kompisar som svimmat av hunger och törst. Hon berättar att hon blir trött och sämre på att koncentrera sig. För SVT verkar Sanna vara ett exempel på Girl Power, en positiv förebild för unga, muslimska tjejer. Finns inte en tillstymmelse till kritik.

Sannas fanatism, att hon skadar sin hälsa på grund av religiösa dogmer, borde vara en källa till oro, inte beundran. Det finns muslimer som får ångest när ramadan kommer. De vill inte fasta, men känner sig tvingade. För hur frivillig är fastan när du för höra att den som inte fastar är en syndare som kommer att brinna i helvetet? Varför får vi inte höra deras röster?

De behöver få veta att de är i Sverige nu. De måste inte plåga sig och skada sin hälsa för att leva upp till familjens och moskéns ideal. Men SVT ger oss i stället ett hjälteporträtt: Se på Sanna, hon kan träna basket och fasta samtidigt!

I Sydsvenskan gullas det för fullt. I artikeln ”Nu inleds ramadan – en tid för att låta själen ta över kroppen” intervjuas några muslimer som älskar att fasta (15/5).

”Vi har längtat hela året. Detta är en fin tid”‚ säger Karima Smida. De säger att ramadan är ”bra träning” för människan. Själen tar kommandot över kroppen.

Frågar du mig, så skulle jag säga att ramadan är ett meningslöst sätt att träna sig i självdisciplin. Det är betydligt bättre att sätta upp mål inom studier, arbete eller sport. Då övar man sin viljestyrka och får samtidigt något för det. I stället för att ligga utslagen av hunger kan man lära sig ett nytt språk på Duolingo, ta tag i läxorna eller läsa en roman.

Det är sådana nyttiga ambitioner våra barn och ungdomar behöver.

I artikeln berättas det också om barn som övar ”någon dag” för att ”känna på hur det känns”. En tioårig flicka säger: ”Mat är inga problem för mig. Men vatten!”

Ett öva ett barn i självsvält är vanvård. Hon ska inte behöva känna skuld för att hon är hungrig eller törstig. Hon ska inte behöva känna att hon borde kunna leva upp till fasteidealet. Det är ingenting eftersträvansvärt. Men Sydsvenskans journalist verkar tycka att allt bara är myspys.

”Hos familjen Sekkiou brukar väckarklockan ringa vid halv tre på natten för att de ska få i sig ordentligt med dryck innan solen går upp vid halv fyra.”

När man är vaken mitt i natten blir man trött på dagen. Det är inte respektfullt mot arbetsgivare som förväntar sig att man ska göra det man kan för att göra ett bra jobb. Det är heller inte respektfullt mot skola eller universitet.

I år kommer ramadan att krocka med både studenten och nationaldagen. Hur firar man utan att äta och dricka? Förra året varnade den salafistiske predikanten Anas Khalifah i en video på Facebook muslimska ungdomar från att delta i studentfirandet. En muslim som deltar i firandet, även om han eller hon fastar, kommer att drabbas av Allahs vrede:

”En sådan sak kan leda till Allahs vrede över dig. Och om Allahs vrede kommer över dig och du råkar under just den natten, där du tror att du har något frikort att göra vad du vill, ut för att Allah tar ditt liv. Då möter du Allah under ramadan. Istället för läsandes i moskén – festandes på en klubb.”

”När du ställer dig på flaket. Föreställ dig att Mohammed, frid vara med honom, skulle stå bredvid dig. Skulle han vara nöjd med dig? När du står och gapar och skriker bredvid folk som har champagne och vin och sprit?”

Muslimer som fastar i Sverige på sommaren fastar faktiskt fler timmar än profeten Muhammed själv någonsin gjorde. När Muhammed instiftade sin fasta och dess regler visste han inte om att vårt land fanns och att det någon gång i framtiden skulle bo muslimer här. Man kan tycka att en människa som hade direktkontakt med Gud borde ha haft bättre koll.

Även i Expressens artikel ”Eid al-fitr 2018: Då avslutas ramadan” (15/5) skönmålas ramadan. Så här står det:

”Under ramadan ska man fasta, alltså helt avstå från mat och dryck, från gryning till soldnedgång. Man ska inte heller röka eller ha sex under den här tiden, enligt Koranen. Man förväntas också uppträda väl, ge allmosor och undvika konflikter och bråk.”

Undvika konflikter och bråk? Känner de inte till att profeten Muhammed ledde sin armé i heligt krig under ramadan? Det var i ramadan som Muhammed ska ha erövrat Mecka och därmed gjort sig till teokratisk envåldshärskare över hela Arabien.