POLISKRISEN. Sverige skakas av fortsatta problem för rättsstaten. Färska siffror visar på att polisen lyckas klara upp allt färre mord som begås med skjutvapen. Detta sker samtidigt som Sverige de senaste åren har varit hårt drabbat av gängskjutningar på olika platser runtom i landet.

Bara 60 procent av morden som sker med skjutvapen klaras idag upp. Det kan jämföras med 80 procent under 90-talet. Detta visar nya siffror från Polismyndigheten och Karolinska Institutet. Problemen kommer ur att morden har blivit svårare att lösa när de rör sig om kriminella gäng som krigar om inflytande. Dessa grupper ser samhället och inte minst polisen som sin fiende vilket försvårar utredningarna.

– De typiskt ”svåruppklarade” fallen har blivit fler. Det handlar om dödsskjutningar utomhus mot kriminellt aktiva män. Mord som kräver särskilda insatser och resurser, säger analytikern Sven Granath vid Polismyndigheten.

De lättuppklarade morden har blivit färre
Samtidigt är polisen bra på att lösa andra mord än de utförda med skjutvapen. Där förblir siffran konstant runt 90 procent sedan 90-talet. Polisen säger själva att statistiken påverkas av att det idag begås allt färre enkla mord.

– De lättuppklarade skjutvapenmorden har blivit färre över tid. Exempelvis skjutningar inomhus i miljöer som inte är kopplade till kriminella konflikter, där gärningsmännen ofta haft vapenlicens säger Sven Granath.

Hoppas på att siffrorna ska vända
Polisen själva hoppas på att statistiken de kommande åren ska vända och att man ska klara av att lösa fler mord utförda med skjutvapen. Samtidigt har man i Stockholmsregionen utfört riktade insatser mot två organiserade grupper som bland annat gjort sig kända för att utföra mord på beställning. Genom att ha punktmarkerat grupperna har man lyckats sätta dit viktiga personer i de båda gängen för flertalet brott.

– Polisen har jobbat hårt med den här typen av svåruppklarade fall och flera av de gängkriminella sitter nu frihetsberövade. Det kan vara en förklaring till att det varit färre skjutningar hittills i år, säger Sven Granath.