PARIS. Tjetjenen som utförde knivdådet i Paris under lördagen står på franska polisens terrorlista och ansågs utgöra en potentiell säkerhetsrisk. Marine Le Pen (NF) är kritisk till hur de 20 000 listade hanteras. – Vad är det för nytta med listan om vi inte använder den för att neutralisera dessa tickande bomber? säger hon.

Mannen har identifierats som Khamzat Azimov, 20, och är fransk medborgare sedan 2010 med tjetjensk bakgrund. Han knivhögg fem flanerande människor, varav en 29-årig man dödligt, i ett område i centrala Paris fullt med restauranger och barer, enligt myndigheterna. Med blodiga händer och ansikte konfronterade han sedan tre poliser på en gata och sköts till döds efter att polisen först försökt stoppa honom med en elpistol.

Dagen efter släppte Islamiska statens nyhetsbyrå Amaq en mobilvideo av den attackerande tjetjenen, där han svor trohet till terroristledaren, Abu Bakr al-Baghdadi, samt uppmanande andra IS-anhängare i Frankrike, Storbritannien, Tyskland och andra platser att utföra attacker.

Den misstänkte har varit på regeringens terrorlista sedan 2016 och enligt fransk nyhetsrapportering till följd av hans kontakter med en man, vars fru försökt ta sig till Syrien. Förutom att ha blivit hörd i samband med detta hade mannen inga andra tidigare kontakter med polismyndigheten.

Verktyg
Terroristlistan är omfattande, med omkring 20 000 personer listade. Regeringen har sagt att den bara är ett verktyg för att hålla koll på de som är i farozonen för att utföra terrordåd. Man har även sagt att det för många personer för att följa upp alla noggrant, och att om någon befinner sig på listan innebär det inte att personen är kriminellt aktiv.

Men efter varje dåd när någon befunnits på listan kommer uttalanden från oppositionen om sammanbrott samt krav på internering eller utvisning av de som finns på listan.

Oppositionspolitikern Marine Le Pen, ledare för Nationella Fronten:

– Återigen får vi höra att terroristen fanns på listan. Vad är det för nytta med s-filerna om vi inte använder dem för att neutralisera dessa tickande bomber på fransk mark? säger hon.

En talesperson från regeringen svarar att det inte går att få ner risken till noll och att de ljuger som tror att man bara kan dra rätt problemlösningar ”ur en hatt”.