Amerikanska senaten har godkänt Gina Haspel som ny chef över amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Hon nominerades av president Trump och vänstern röstade emot henne, trots att hon är den första kvinnliga CIA-chefen någonsin.

Med rösterna 54-45 röstade senaten för att godkänna presidentens kandidat till CIA-chef. De flesta ur demokratiska partiet, som brukar kalla sig feminister, röstade emot henne. Detta trots att ingen kvinna någonsin varit chef över denna mytomspunna underrättelsetjänst.

Men mer historiskt intressant är att hon är den förste som gått hela vägen från att ha varit enkel agent, till mellanchef och nu högsta chef i organisationen. Det anses bli en starkt moralhöjande effekt för CIA att president Trump nominerade en av CIA:s egna till högsta posten. Den brukar tilldelas politiker som ofta inte kan mycket om underrättelsearbetets tålmodiga och hårda vardagsarbete.

Gina Haspel kan CIA på alla nivåer. Och hennes tillsättning visar CIA:s hundra tusen anställda att man kan nå högsta ledningen.

Eftersom hon under hela sitt vuxna liv arbetat inom CIA har hon varit med om många operationer som efteråt har ifrågasatts. Det är ju alltid enkelt att åratal efteråt konstatera att ett visst hot inte var reellt.

Demokratiska partiet har särskilt riktat in sig på att hon var verksam på mellanchefsnivå när CIA använde hårda förhörsmetoder året efter 11 september 2001.

Senatorer försökte under förhöret i kongressen få henne att ångra och ifrågasätta det CIA gjorde, men hon valde att konstaterade att hon idag håller med de gällande lagarna om att skendränkning och liknande metoder inte ska användas. Hon vägrade att fördöma det man gjorde för 16-17 år sedan, eftersom hotbilden då var en annan.

Det kan ses som ett utslag av hennes integritet. Hon ställde sig inte in hos vänstern, även om det skulle kunnat kosta henne chefsposten. Under förhöret gick mina tankar till Margaret Thatcher. En kvinna som inte viker ner sig, inte fjäskar utan ger raka svar.

*

Se mer: Senatsförhöret i C-SPAN, CNN i Haspel confirmed as first female CIA director.