MEDIA. Det har kommit in 592 anmälningar till Granskningsnämnden för radio och tv efter gårdagens Uppdrag granskning i SVT.  – De flesta verkar anse att programmet håller Aftonbladetprofilen om ryggen, som att han är ett offer, säger Carina Jakobsson, registrator på Myndigheten för press, radio och tv.

Det uppmärksammade programmet handlade om rapporteringen kring metoo i höstas och tog upp anklagelserna mot den tidigare Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen. Virtanen har anklagats av Cissi Wallin för en våldtäkt som ska ha ägt rum 2006. Minst tolv andra kvinnor har berättat historier om övergrepp av Virtanen. Han har själv nekat till alla anklagelser. I medierna publicerades både namn och bild på Fredrik Virtanen, som även lämnade rollen som journalist på Aftonbladet.

Uppdrag gransknings vinkel var att mediernas rapportering kring anklagelserna mot Virtanen på flera punkter var felaktig och hade brister. Uppdrag granskning fick även kritik från flera medverkande i programmet, som ifrågasatte deras metoder.

Härskartekniker
Cissi Wallin gick ut på sociala medier och tyckte att UG-reportern Lina Makboul använt sig av härskartekniker och gång på gång avbrutit henne i en intervju i programmet.

– Min berättelse, min sanning skulle helt uppenbart smulas sönder. Hon hånskrattade, använde tydliga härskartekniker, behandlade mig som om jag vore en kommunpolitiker som förskingrat skattepengar. När det jag är är en kvinna som orkat och vågat berätta om (och anmäla) en våldtäkt och en förövare som minst 15 andra kvinnor också berättat om, skrev Cissi Wallin på sin Instagram.

I en intervju med lokaltidningen Corren säger Fredrik Virtanen angående UG-reportaget:

– Det känns faktiskt som att Uppdrag granskning och reportern Lina Makboul räddat mitt liv med god journalistik om fruktansvärt dålig journalistik.

Väldigt mycket
Det är ovanligt att så många anmälningar kommer in om något program uppger Granskningsnämnden.

– Det här är väldigt mycket, och det ramlar in nya hela tiden, säger registrator Carina Jakobsson.

Granskningsnämnden för radio och tv skriver i ett pressmeddelande att man prövar innehållet i marksända program utifrån bestämmelser om bland annat krav på opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet. ”Vi har inlett vår handläggning av anmälningarna. Det går i nuläget inte att uppge hur lång handläggningstiden kommer att bli.