”Inga flaggor eller vimplar är tillåtna, vare sig svenska eller andra.” Det skriver Nacka gymnasium i ett mejl till Expressen, sedan det protesterats mot ett tidigare besked att bara svenska flaggor får förekomma.

Inför skolavslutningarna fortsätter osäkerheten om vad som ska gälla. Är det rasism att ha svenska flaggor på avslutningar? I Nacka gymnasium är förvirringen total.

Först gick skolan ut med ett brev till alla blivande studenter och mentorer där man om studenten skrev: ”Politiska budskap eller flaggor andra än den svenska flaggan är inte heller tillåtna”.

Uppenbarligen har det ansetts provokativt. Skolan ändrade sig: ”Inga flaggor eller vimplar är tillåtna, vare sig svenska eller andra”.

Att skolan ligger i Sverige har tydligen ingen betydelse.

Till Expressen skriver rektorn: ”De senaste åren har också flaggor som utgjort politiska ställningstaganden förekommit, vilket skapat situationer som utgjort en risk för elever och besökare.”

Nacka är alltså lika mycket palestinskt, turkiskt, etc som svenskt. Under skolavslutningar är Sverige som nation utplånad. Svensk kultur är ett provokativt ”politiskt” ställningstagande.

Den tidigare socialdemokratiske politikern Nalin Pekgul oroas av att ungdomarna inte vill visa lojalitet med det land som de själva är uppvuxna i, för att istället svepa sig i föräldrarnas hemländer.

– Flaggorna utrycker någonting annat än att man är stolt över att ha rötterna i en annan kultur. De demonstrerar ett avståndstagande från Sverige, skrev hon i en debattartikel i Expressen inför förra årets skolavslutningar.