VAL 2018. Statsminister Löfvens förtroende rasar. Bara 34 procent har förtroende för statsministern mot 46 procent i juni 2014. Med Jimmie Åkesson är siffrorna exakt de omvända, enligt en ny DN/Ipsosmätning. Bland män är förtroendet nu större för SD-ledaren.

Det pågående S-raset visar sig även i förtroendet för ledaren Stefan Löfven. Statsministerns förtroende hos svenska folket är sex procentenheter sämre sedan mätningen i januari och minus 12 procentenheter mot juni 2014. Då var förtroendet för Socialdemokraternas ledare 46 procent. Löfven hamnar nu trea på hela listan.

Socialdemokraterna tappar stöd och förtroende både åt höger och vänster.

– Det här illustrerar den utmaning som Socialdemokraterna står inför. Man tappar stöd och förtroende både åt höger och vänster, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Siffrorna för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är däremot de motsatta. Han har ökat från 12 procent i förtroende i juni 2014 till 24 procent i maj 2018.

Bland manliga väljare har SD-ledaren till och med större förtroende än Stefan Löfven, 33 mot 30 procent. Jämfört med januarimätningen ökar han med fyra procentenheter.

Kristersson toppar
Den som toppar listan av partiledarena är Ulf Kristersson med ett förtroende på 35 procent. På andra plats kommer Annie Lööf med ett förtroende på 34 procent. Centerledaren har ökat med 16 procentenheter sedan 2014. Hon minskar dock med fyra procentenheter sedan i januari.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har 25 procent, liksom Liberalernas Jan Björklund.

Sämst förtroende har Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin och Isabella Lövin, som får 15 respektive 11 procent. Gustav Fridolin har backat hela 24 procentenheter sedan juni 2014.