På bara några timmar greps och dömdes i Storbritannien den kontroversielle aktivisten Tommy Robinson till fängelse för att ha livesänt utanför en rättegång om våldtäkt med flera muslimer inblandade.

I torsdags sände han i sin egna webbkanal direkt utanför domstolen i Leeds där rättegång om våldtäkt genomfördes. ”Han varken skrek eller besvärade någon, annat än att på avstånd rikta sin mobiltelefon mot domstolens entré”, skriver Spectator.

Trots detta greps han och dömdes i en blixtsnabbt inkallad jourdomstol till 13 månaders fängelse för störande av allmän ordning.

Medierna i Storbritannien bevakade först händelseförloppet, men har sedan tvingats ta bort nyhetsartiklarna sedan domstolen utfärdat ett mediaförbud som rör information om Tommy Robinsons gripande och domstolsprocess.

Frågan når nu internationell ryktbarhet eftersom detta agerande, att snabbt fängsla aktivister som etablissemanget störs av och sedan förbjuda mediebevakning, brukar vara förbehållet diktaturer. I väst brukar yttrande- och pressfrihet hållas högre.

I Nederländerna har partiledaren Geert Wilders i parlamentet riktat skriftlig fråga till landets utrikesminister.

”Har utrikesministern hör om arresteringen av brittiske aktivisten och islamkritikern Tommy Robinson för störande av ordningen, medan han livesände utanför rättegången om våldtäkt, och att han inom några få timmar dömdes till 13 månaders fängelse? Vad anser statsrådet om denna galenskap?”

Tusentals människor protesterade på lördagen i regeringskvarteren Westminster i London mot inskränkningarna i yttrandefriheten och fängslandet av Tommy Robinson, som är en välkänd och kontroversiell opinionsbildare i Storbritannien. Han är grundaren av English Defence League som är medvetet provokativa i sina protester mot invandring och islam.

Den ansedda tidskriften Spectator ifrågasätter dock rättsväsendets agerande i en krönika, Was Tommy Robinson arrested for being Tommy Robinson?

”Jag är inte i närheten av att sympatisera med Robinson, men jag gillar inte idén om att bara vara Robinson är tillräckligt för att bli arresterad. Eller att skriva något i försvar av Robinson gör dig till någon bortom räddning. Och hade det inte varit trevligt om polisen hade agerat med samma snabbhet och beslutsamhet när de fick larm om att ett fruktansvärt sexuellt övergrepp pågick?”