ISLAM. Att muslimska böneutrop i Växjö fått klartecken har väckt en våg av missnöje i hela landet. Nu visar det sig att Katolska kyrkan i Växjö fått nej på sin ansökan till klockringning. – Vi ska ansöka igen, säger kyrkoherde Ingvar Fogelqvist.

I veckan fick stiftelsen Växjös muslimer tillstånd till böneutrop varje fredag med högtalare och debatten har gått hög. Även hos Katolska kyrkans Sankt Mikaels församling i Växjö har det väckt tankar. De fick nämligen avslag när de ansökte om klockringning vid gudstjänster för 10 – 15 år sedan.

– Vi har ingen kyrkklocka som är utomhus, utan det har vi fått nej till när vi en gång ansökte, säger kyrkoherde Ingvar Fogelqvist

Anledningen till att församlingen fick nej var för att klockan kunde störa i villaområdet intill, enligt kyrkoherden. Vid beslutet av de muslimska böneutropen har polisen inte tillfrågat grannarna i bostadsområdet intill eller anser att det kan störa, trots att man tillåter 110 decibel.

Liten klocka
När församlingen i katolska kyrkan ska ringa använder de istället en liten klocka inomhus.

– Det hörs bra men inte så långt.

Meningen när de ansökte var att ha en klocka utomhus av mindre modell.

– Inte en jättestor kyrkklocka utan en typ vällingklocka, där man ändå kan markera för den närmaste omgivningen, inte minst för de som finns i kyrkan, att nu börjar gudstjänsten.

Tänker ansöka igen
Men nu tänker Sankt Mikaels församling skicka in en ny ansökan om klockringning.

– Först väckte vi tanken lite på skämt, men sedan även på allvar, säger Ingvar Fogelqvist.

Nu när det tydligen finns möjlighet att annonsera på det här sättet att vi finns, lägger han till.

Gammal kristen tradition
Det skulle betyda mycket för församlingen, enligt kyrkoherden.

– Det är en gammal kristen tradition som hör till kyrkan att det finns kyrkklocka. Jag tror de flesta i omgivningen inte har något emot att vi ringer ett par minuter på söndagen.

Under de här åren har de alltså inte kunnat ringa utomhus.

– Det har varit en brist. Vi skulle också gärna ha en klocka, säger han.

UPPDATERING
DN hävdar att det är ”helt fel” att katolska kyrkan nekats att ringa klockor, så som Samtiden rapporterar ovan. Men samtidigt skriver DN att församlingen uppger att ”man måhända inte ansökt om att få ringa, men att man under ett möte 1993 ska ha fått en muntlig avrådan från att ringa i klockan”. Om kommunens företrädare sagt att man inte bör ringa i klockor utomhus, har den ordningsamma församlingen följt detta påbud som om det är ett förbud. Församlingen och rapporteringen har inte fokuserat på vilket sätt kommunen framfört budskapet mot klockringning, därför är rapporteringen rätt och riktig. Sedan är det en annan sak att församlingen inte borde vara så timid, utan skriftligen begära att få tillstånd till klockringning.