I en Sveriges Radio-dokumentär framkommer att ensamkommande från Marocko säljer sex till kvinnor i utbyte mot mat, kläder och sovplats. Amin berättar som om det vore helt naturligt och Sveriges Radio reagerar inte heller.

Uppgifterna är gömda i en ljudfil och Sveriges Radio väljer att inte gå ut med den uppenbara nyheten. Det är istället Nyheter Idag som lyfter fram uppgifterna.

Det är i en kortdokumentär, kallad Det tjugoandra landet, som kvinnors sexköp av yngre ensamkommande vid Sergels torg i Stockholm framstår som en helt normal verksamhet. Det sker mitt i en berättelse om ett kringflackande liv i Europa av marockanen Amin, som säger sig vara 17 år.

Omkring 13 minuter in i dokumentären talas först om hur droger och kläder säljs på Sergels torg. Sedan berättar Amin att det också tillhör de sena kvällarna att killarna blir uppvaktade av vuxna kvinnor som vill köpa sex.

– Jag har själv träffat flera äldre kvinnor, mammor, änkor, skilda kvinnor, även gifta kvinnor. De erbjuder pengar, mat, dusch och tak mot sex. Om man vill går man med annars säger man nej, berättar Amin.

Sveriges Radio väljer att inte göra något av nyheten. Även om kvinnors sexköp av ensamkommande knappast kan ses som en del av den vanliga brottsligheten. Här finns flera politiska dimensioner som ligger högt på samhällsdebattens dagordning.

Efter MeToo är det inte ointressant att etablerade kvinnor köper sex av utsatta, unga manliga migranter. Här finns ett lika tydligt maktförhållande som inom film- och kulturvärlden. Men Sveriges Radio kanske har avstått eftersom det här är kvinnor som har den överordnade maktställningen medan de unga männen är de utsatta. Verkligheten stämmer inte med den feministiska doktrinen.

I migrationsdebatten har påpekanden om att orsaken till att kvinnor oftare än män förespråkar att Sverige ska låta de unga männen få stanna kan ha ett element av sexuell attraktion, avvisats som vulgärpropaganda. Om nu ensamkommande själva berättar att sexköp tillhör vardagen, har det helt klart ett nyhetsvärde.

Frågan är också om rättsväsendet blundar. Det är olagligt att köpa sex. Också för kvinnor. Eller har den feministiska doktrinen gått så långt att rättsväsendet blundar när kvinnor begår sexuella brott?

Det finns uppenbarligen stor politisk sprängkraft i den här frågan. Ändå väljer Sveriges Radio att gå förbi uppgifterna utan att lyfta fram dem. Men det är kanske så, med tanke på rådande synsätt inom etablerade medier, att vi får vara glada över att man inte klippte bort och censurerade dessa uppseendeväckande uppgifter från Amins berättelse.