Efter debatt mellan partierna i Österänggymnasiets aula genomfördes skolval. När det visade sig att 57 procent röstat på Sverigedemokraterna utbröt applåder medan närvarande politiker blev chockade.

Av de 262 eleverna röstade 150 på SD (57%), medan M kom på andra plats med 50 röster (19%), vid skolvalet i Österänggymnasiet i Kristianstad. Liberalerna fick 18 röster (7%), Vänsterpartiet 16 röster (6%), Socialdemokraterna 11 röster (4%) och övriga mellan noll och sju röster. Det rapporterar Kristianstadsbladet.

– Vi hade inte alls så högt stöd inför förra valet, säger Niclas Nilsson som representerade SD i auladebatten och är gruppledare för partiet i kommunfullmäktige. Han såg både nöjd och förvånad ut över resultatet, enligt tidningen.

Niclas Nilsson tror att många ungdomar sedan förra valet har fått egna erfarenheter av att alla inte beter sig på ett trevligt sätt, som han uttrycker sig, och han hoppas att detta innebär att SD har fler röster att se fram emot.

– Det här är i alla fall en intressant indikator, säger han.

Andra partiföreträdare trodde att eleverna visade trots eller att de skämtade. Elever menade att det kan ha funnit inslag av proteströstning eftersom flyktingfrågan inte fick diskuteras under utfrågningen även om eleverna framfört önskemål om det.