YTTRANDEFRIHET. Journalisten och författaren Jan Sjunnesson har kallats till polisförhör för att ha spridit två satirbilder på facebook. Nu backar SD-topparna och många andra Sjunnesson.

– Sverige är en demokrati, och i en demokrati tillåts satir, skriver Jimmie Åkesson.

Jan Sjunnesson, som själv anordnat föreläsningsserier om yttrandefrihet, har delat satirbilder som kritiserar stening och tortyr. För detta har han blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp av den så kallade Näthatsgranskaren, Tomas Åberg, som trålar facebook med vissa sökord, polisanmäler och följer upp utredningar. Åberg har fått statliga medel för detta.

De två teckningar föreställande bokomslag är en satirisk kommentar till två verkliga boktitlar som släppts på bokmässan: Farfar har fyra fruar och Mormor är inget spöke, av många häcklade för att relativisera islamiseringen som pågår i Sverige. Satirtitlarna heter Mustafa vill också vara med och visar pojkar som stenar en flicka och Med farfar på jobbet, där två män torterar en tredje. Utgivare skrivs som Rabies&Sjövild.

Men inga klockor ringer hos anmälare eller poliser om att det är satir och humor utan förhöret genomförs där man försöker få fram att Sjunnesson hetsar mot muslimer beträffande namnet Mustafa och hur klädesdräkterna ser ut. Det verkar inte finnas kunskap om att detta är företeelser som sker på riktigt, pågående och lagligt i många länder.

Som Sjunnesson säger vid ett tillfälle under polisförhör: ”Hade det varit bättre om jag hade delat riktiga foton på att det händer?”

Uppmaningar att sprida bilderna till stöd för yttrandefriheten
Många har reagerat på polisanmälan, bland annat har författaren Katerina Janouch uppmanat att dela satirbilderna. Under gårdagskvällen ställde sig även SD-ledaren Jimmie Åkesson bakom Sjunnesson. Åkesson skriver i ett facebook-inlägg:

”Sverige är en demokrati, och i en demokrati tillåts satir. Bilden är just satir. Satir över hur främmande, medeltida företeelser tenderar att normaliseras i Sverige på 2000-talet. Det kan inte vara olagligt”.

Han uppmanar även alla att dela bilden i ”solidaritet med Sverige och yttrandefriheten”.

Även SD-toppen Mattias Karlsson har gjort ett inlägg till stöd för Sjunnesson.

”På bokmässan lanserades boken Farfar har fyra fruar vilket jag och många med mig sågs som ett steg emot att i Sverige normalisera månggifte, islamism och det rådande kvinnooförtycket i många av Mellanösterns kulturer. Som ett satiriskt svar på denna händelse togs nedanstående bild fram och spreds så småningom av journalisten och samhällsdebattören Jan Sjunnesson på sociala medier /../ Mot bakgrund av ovanstående väljer jag härmed, i likhet med Jimmie Åkesson, att dela den bild som Jan Sjunesson nu hotas av fängelse för att ha spridit och jag uppmanar fler att göra samma sak. Hit men inte längre! Ett land som sätter satiriker, samhällsdebattörer och skribenter i fängelse för att de ifrågasätter samhällselitens undfallenhet inför moraliskt förkastliga främmande seder får fängsla mig också. Jag tänker inte stillatigande stå och se på när demokratin och yttrandefriheten beskärs. Återupprätta yttrandefriheten eller åtala och fängsla oss alla!”

Polisförhöret
Polisförhöret med Jan Sjunnesson har likheter med en parodi. De två poliskvinnorna som genomför förhöret verkar varken ha kunskap om vad satir är eller att de skildrade företeelserna, shariastraffen stening och tortyr sker på riktigt, i bland annat muslimska länder. En absurd konversation utspelar sig.

– Det här är vad man kallar för satir, undervisar Sjunnesson poliserna som förhör honom.

Poliskvinnan: Vad är det exakt du vill… vad föreställer det?

– Den ena föreställer stening, det andra en man som slår en, jag kan tänka mig en oppositionell, svarar Sjunnesson och förtydligar:

– Min åsikt att stena kvinnor och slå oliktänkande är inga trevliga företeelser och det här är en satirisk kommentar kring detta.

Poliskvinnan:– Det här är inga böcker som verkligen finns? och – Hur har du fått tag i de här bilderna?

– Det måste haft att göra med bokmässan i Göteborg, förklarar han.

Poliskvinnan: – Är det här böcker som du har fysiskt? Eller är det bilder? undrar polisen.

– Det är en satirisk kommentar till detta att det är spännande boktitlar till nästa bokmässa, förklarar Sjunnesson.

Poliskvinnan: – De här namnen Mustafa, det är namn på… eh..muslimska namn…?

Inte bara, säger Sjunnesson.

– Bland annat, säger poliskvinnan och fortsätter:

Poliskvinnan: – Brottet riktar sig in mot en folkgrupp, i det här fallet, muslimer…men…var det nåt som du tänkte?

– Jag hade inte som uppsåt att uttrycka missaktning om det är det du menar. Många människor har flytt från dessa företeelser. Mina iranska vänner tycker det här är beskedligt och de gillar det. Dessa bilder är inte tillåtna i de länderna. Jag bidrar till satirisk kommentar och upplysning om vad som pågår, säger han.

Poliskvinnan: – Klädseln också typisk för vad man har i muslimska länder.

Sjunnesson undervisar om att klädseln inte är typisk bara i muslimska länder, utan att även exempelvis hinduer bär dem. Samt att stening även förekommer i andra kulturer än muslimska.

Poliskvinnan: – Därför är det så öppet i gärningsbeskrivningen att det kan vara personer med anspelning på deras etnicitet, ursprung och trosbekännelse.

Förhöret avslutas med att poliserna upplyser om att åklagaren Ann Lidén kommer att ta ställning till om hon kommer att gå vidare eller lägga ner anmälan.

Vid namnet på åklararen säger Sjunnesson att det namnet är bekant vad gäller hets mot folkgrupp-åtal.

– Ja, det är ju vissa som utsetts till hatbrottsåklagare, kommenterar poliskvinnan.

Spelade in förhör
Jan Sjunnesson har spelat in och lagt ut polisförhöret.

Även utländsk media har uppmärksammat polisutredningen om misstänkt åsiktsbrott i Sverige.

UPPDATERING kl 18:
Jan Sjunnesson skriver på sin hemsida: ”Min advokat ringde nyss och meddelade att åklagaren har lagt ned förundersökningen. Jag har begärt att få ta del av den, men inte fått besked ännu. Tack alla som stöttat mig. Jag är säker på att folkopinionen avgjorde beslutet att lägga ned ev åtal.”

*

Not: Jan Sjunnesson var chefredaktör för Samtiden 2014-15.