POLITIK. Alldeles för stor invandring och partier som inte säger var de står. Därför är regeringsfrågan fortfarande öppen, enligt Jimmie Åkesson (SD).

– Moderaterna vill inte prata med oss trots att de har bytt position. Istället vänder de sig till Centern som står nära Miljöpartiets migrationspolitik.

Partiledaren Jimmie Åkesson poängterade att asylinvandringen inte alls har stramats åt, vilket de övriga partierna hävdar.

– Sverige har fortsatt en stor asylinvandring, avsevärt större än vi klarar av, säger han på presskonferensen om SDs vårbudgetmotion under onsdagen.

– Invandringen är på nivåer som gällde före hösten 2015 och redan då var den för hög, fortsätter han.

Sverigedemokraterna vill ha skärpta regler för asyl- och anhöriginvandring samt mångmiljardsatsningar på rättsväsendet och välfärden. SD prioriterar även frågor som hårdare krav på nyanlända, bland annat när det gäller språket. Partiet främjar även att migranter återvänder till sina ursprungsländer.

Splittrad allians
Jimmie Åkesson menar att sprickan mellan Centerpartiet och de övriga allianspartierna blev tydlig i förra veckans besked att C tänker stödja regeringens gymnasielag för att ensamkommande utan asylskäl ska får stanna.

– Det som hände förra veckan bekräftar bilden av en splittrad borgerlig allians, säger han.

Ingen vet
Enligt Åkesson är regeringsfrågan fortfarande helt öppen och kommer förmodligen att vara det tills väljarna har lagt sina röster.

Detta stärker ändå SDs möjligheter att få genomslag för partiets politik, menar han.

Moderaterna bytt position
Även Moderaterna har lagt sin budgetmotion under onsdagen. På presskonferensen får Jimmie Åkesson frågan hur han ser på Moderaterna.

– Vi vet inte vad M står för. De har tydligt bytt position och kommit närmare oss. Men de vill inte regera med oss.

C nära Miljöpartiet
Det är ett motsatsförhållande att Moderaterna istället vänder sig mot alliansen med Centerpartiet, som är närmare Miljöpartiet i asylpolitiken, menar han.

– Vad det landar i vet vi inte. Vi kan inte ta ställning till det för vi vet ingenting idag, säger han.

Men Åkesson pekar på att röstar man på något av alliansparterna får man Centerpartiets politik på köpet.

Dör i vårdkön
SD vill även göra stora satsningar i hela rättskedjan samt på hälso- och sjukvården.

– Människor dör i väntan på att få vård, trots världens högsta skatter.

SDs mål är att få bort vårdköerna helt.

– De har lyckats i Danmark. I Sverige har 30-40 000 människor väntat längre än vårdgarantins 90 dagar – det är helt oacceptabelt.