Italiens vänstersympatiserande och EU-entusiastiske president har vägrat acceptera valvinnande partiernas nominering av euroskeptisk finansminister. Sedan gav presidenten uppdraget att bilda regering till en EU-positiv ekonom som står förlorarna i parlamentsvalet nära.

Presidenten Sergio Mattarella har agerat på ett sätt som kan liknas vid en statskupp. Han knuffar de partier som vann valet, antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och högerpartiet Lega, åt sidan och ger premiärministerposten till person som står valförlorarna närmast.

Etablissemangen hoppas att med stöd av EU-byråkratin i Bryssel, Angela Merkel i Tyskland och Emmanuel Macron i Frankrike kunna ta makten från de italienska väljarna och demokratin.

Partierna som vann valet anklagar presidenten för att svika italienska folket genom att blockera nomineringen av Paolo Savona till finansminister. Det var något som fick deras förslag till premiärminister, juristprofessorn Giuseppe Conte att dra sig ur det regeringsbildande uppdraget.

Den föreslagne finansministern är en välkänd ekonom och den avgående finansministern Pier Carlo Padoan, som tillhör vänstern men också varit IMF:s chef i Italien, sa i TV-intervju att det verkliga problemet inte var Savona, som han menar har en god bakgrund för att bli finansminister. Problemet är istället, menar han, att regeringspartiernas valplattform är populistisk och att den inte ”utesluter en plan B för att lämna EU”.

Valsegraren, Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio har lyft frågan om presidenten ska ställas inför riksrätt. Det var ett exceptionellt beslut av en italiensk president att lägga in veto mot en av valvinnarnas regeringsmedlemmar.

Det återstår att se hur länge den i kuppartade former tillsatte premiärministern Carlo Cottarelli kan klamra sig fast vid taburetten.

De två valvinnande partierna har egen majoritet i parlamentet, så det blir svårt att regera med dessa villkor. Därför talar många bedömare om ett snart förestående nyval.

– I ett nyval kommer de radikala att i än högre tonläge gå emot Italiens pro-EU-etablissemang och en påstådd tysk-hegemoni utövad genom eurozonens maktinstrument, säger Holger Schmieding, chefekonom på Berenberg till NBC.

Han varnar för att Italiens antietablissemangspartier, genom presidentens ingripande, hamnat i en god position för att utkämpa ett nyval med en än mer uttalat eurokritisk plattform.

Marknaderna är nu mycket nervösa och räntorna stiger i Italien snabbare än under Greklandskrisen, uppger analytiker för Guardian.

*

Se mer: NBC i Italian voters brace for euro showdown ahead of snap elections och Italy plunged back into political crisis as president faces calls for impeachment, Guardian i Markets rattled by Italian and Spanish political turmoil