Fredagens utspel från Stefan Löfven om restriktivare migrationspolitik väcker nu allt större protester internt. Samtliga fem sidoförbund går emot partiledningen. Man vill återinföra permanenta uppehållstillstånd och generösa regler för familjeåterförening.

På pressträff i fredags lovade statsminister Stefan Löfven (S) och migrationsminister Heléne Fritzon (S) att det numera är socialdemokratisk politik att kräva att de tillfälligt hårdare reglerna som regeringen infört i asylpolitik ska ligga fast tills EU har infört en gemensam politik.

I helgen har samtliga fem sidoförbund tagit avstånd från partiledningens vallöfte. Det gäller ungdomsförbundet SSU, kvinnoförbundet, Tro och solidaritet, S-studenter och HBT-Socialdemokrater.

De kräver att Socialdemokratiska partiet ska stå upp för permanenta uppehållstillstånd – till skillnad från tillfälliga – och att det ska bli lättare för personer som har kommit till Sverige att återförenas med sina familjer.

– Självklart är det så att SSU hade velat se både permanenta uppehållstillstånd och en förbättrad familjeåterförening, säger SSU:s ordförande Philip Botström till Sveriges Radio.

Också S-debattören Göran Greider är mycket orolig för att partiledningens nya strama migrationspolitiken kan ”knäcka” partiet.

– Jag tror att de har mer eller mindre panikstämning i partiledningen just nu. Det är just kombinationen av hårdare migrationspolitik och samtidigt avsaknaden av riktigt offensiva välfärdssatsningar – jag tror att det knäcker partiet nu faktiskt, säger Greider i ”P1 Morgon”.

– Vid horisonten vet vi att det finns en risk för den här typen av kollapser som inträffat runtom i Europa. Vi har sett det i Frankrike, Holland och delvis i Tyskland, menar han.

– Partiledningen går för långt helt enkelt. Det tror jag att många känner. Retoriken ligger för nära SD också, fortsätter Greider.

Riksdagsledamoten Sara Karlsson (S) protesterar starkt mot den nya migrationspolitiken.

– Med [Löfvens] utspel tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund, skrev hon på Facebook.

Den socialdemokratiska partikulturen präglas av lojalitet, man fogar sig och ställer in sig i ledet. Därför är det lite ovanligt med den här öppna kritiken, säger statsvetaren Tommy Möller till TT.

– Det är klart att det är en motgång för partiledningen. Man har lagt om kursen i migrationspolitiken under en längre tid och har testat gränserna. Och nu blev det att bakslag.

Det är tydligt att det finns en spricka inom partiet när det gäller migrationspolitiken, anser Möller. Det kan försvaga Socialdemokraterna.
Utan intern sammanhållning är ett parti ganska försvagat. Det blir en spretighet i budskapet gentemot väljarna.