REPORTAGE. Strömsnäsbruk ligger naturskönt vid den slingrande ån Lagan, i Smålandskommunen Markaryd. 2 400 invånare bor i bruksorten med det sedan decennier nedlagda pappersbruket.
Det är hit den numera rikskända syriska månggiftesfamiljen flyttat från Nacka – tre bostäder till tre fruar och 14 barn – de var 16, men två av döttrarna har fått skyddat boende. Det var hit familjen ville, då släktingar redan bodde här.
Och familjen är bara en i raden av migranter som har flyttat in. I en mellanstadieklass på 16 barn är 3 svenskar. I kommunen är 30,6 procent utrikesfödda, i Strömsnäsbruk sannolikt betydligt fler. En del påstår att det är uppåt 40 procent.
Kenth Lassen (SD) är en framgångsrik företagare som numera har gett sig in i politiken och är nummer ett på Sverigedemokraternas lista till Markaryds kommunval 2018.
– Jag var tvungen att göra något då jag tycker Sverige är på väg åt helt fel håll, säger företagaren som bor i Strömsnäsbruk.
Månggiftesfamiljens flytt till Strömsnäsbruk har väckt ilska hos befolkningen, vilket Kenth Lassen har viss förståelse för.
– Polygami är förbjudet i Sverige. De borde inte ha fått uppehållstillstånd. Lagen är inte lika för alla. De som inte vill rätta sig efter svenska lagar och inte vill anpassa sig till våra värderingar borde inte få komma hit. Så tror jag gemene man resonerar och det är därför det blir sånt liv.
Även om han ofta är på resande fot i Sverige och Europa som konsult som får ordning på företag, har varningsropen från hemorten nu blivit för starka. Missnöjet och oron har fått honom att engagera sig politiskt.
– Man måste göra något. Var jag än är talar man om det här. Hur det ser ut, vart vi är på väg. Alla kärnverksamheter håller på att förfalla.
Gör en plan
Och han tänker som han brukar göra i sitt yrke.
– Jag analyserar noga, börjar uppifrån och ner och sedan gör jag en plan. Samtliga berörda informeras sedan om vilken väg vi ska gå och varför diverse förändringar måste göras.
Ibland kan medarbetare protestera, men om man förklarar och får dem att inse att alternativet är att det kanske inte finns något företag kvar alls, då ändrar de attityd och förstår allvaret och börjar arbeta i en positiv anda igen. Samarbete, insikt och förståelse är vägen för långsiktig framgång.
Det är så han ser på Sverige.
– Politikerna är för svaga, de vågar inte säga som det är.
Ofta levererar politikerna ingenting, anser Kenth Lassen.
– Man måste se konsekvenserna av ett beslut och hitta de människor som kan växa och våga.
Han skulle vilja förbjuda blockpolitik.
– Det är förödande, alla låser varandra. Det är även odemokratiskt enligt mitt sätt att se det. Får ett parti exempelvis 17 procent av rösterna borde regeringen bestå av 17 procent av detta partis ledamöter. Politikerna skulle helt enkelt tvingas samarbeta med varandra oavsett partifärg. Det viktigaste måste vara att ta beslut som är bra Sverige i framtiden.
Långsiktig plan
Kenth Lassen tror att det går att få ordning på Strömsnäsbruk och Sverige.
– Det går alltid att stoppa en utveckling. Men man måste ha en långsiktig plan, inte släcka bränder. För att ta de stora kliven måste man först rensa vägen ren. Det finns inga andra sätt.
Men det är en kapplöpning mot tiden.
– Gemene man kommer inte se problemen i sin vidd förrän det är försent.
Och vanligt folk måste börja engagera sig.
Omtag
Kenth Lassen vill ha ett omtag på dem migranter som har kommit. Stämma av om de är anpassningsbara, och vill ha en förändring av sina liv.
– Vi måste hålla fast vid tuffa krav till de som kommer hit och vara tydliga med vad det är som gäller redan vid ankomst.
Han vill ha nolltolerans mot grova brott – och utvisa, dubbla straffen och outsourca fängelser till något annat land för de grövsta brottslingarna.
Kenth Lassen har en rak kommunikation och man funderar på hur han ska driva frågor där politiker gärna vill vara luddiga.
Men om Kenth Lassen ska ha motivationen kvar, måste det vara möjligt att förändra. Hur det ser ut med den saken är för tidigt att säga.
– Om det är omöjligt kommer jag att tvingas ge upp. Då gör jag något annat. Och kanske flyttar till ett varmare land, säger han och skrattar, med en ton av allvar.
– Ja, för jag vill inte leva i ett muslimskt Sverige, där domstolarna dömer efter sharialagar.
Läs även Del 1: Hit har den syriska månggiftesfamiljen flyttat
Läs även Del 2: ”Araber har tagit över vårt samhälle”
Läs även krönikan: Vilda västern i Småland – på väg mot laglöst land
Läs mer: Månggiftesmannen i Nacka har flyttat till Markaryd – fruar har fått bostäder bredvid varandra
Läs mer: Månggiftesskandalen: Två döttrar lever på skyddad adress efter misshandel och tvångsgifte