KRIMINALITET. Den 45-åriga hemlöse mannen var missbrukare och hade ont om pengar. Efter att en statslös 37-årig man haft sex med den hemlöse i en hundrastgård högg han honom i nacken och skar honom i halsen. Mannen avled på sjukhus. Men förövaren kan inte utvisas, då inget land vill ta emot honom. 

Migrationsverket ansåg att den 37-årige statslöse mannen borde kunna utvisas till Kuwait, det land som han kom ifrån. Men inget land vill ta emot honom. Personen som den 37-årige mannen högg ihjäl var en 45-årig hemlös missbrukare med psykiska besvär.  Enligt kammaråklagare Fredrik Jönsson har mannen och den hemlöse en kortvarig, snabb, sexuell relation i en hundrastgård i en park i Malmö. Vittnen hade sett en person stå på knä framför en annan i hundrastgården.

En stund senare chockades besökare vid en ölkafé alldeles intill när den svårt skadade vacklade mot dem och vädjade om hjälp. Den 45-årige mannen hade fått ett knivhugg i ryggen och skurits i halsen. Han säger något om att han har sekunder kvar att leva, att han blivit knivhuggen och ber dem att ringa ambulans.

En yngre man som studerar till läkare rusar fram för att hjälpa offret. Detsamma gör en sjuksköterska som råkat gå förbi. Mannen avlider senare på akutmottagningen i Malmö.

Misstänkt
37-åringen blev redan dagen efter mordet misstänkt och anhölls men släpptes efter några dygn. Polisens intresse för honom var en självklarhet, med tanke på hans brottsregister och vana att bära kniv. I dom efter dom sedan 2011 har det blivit tydligt att han har lätt för att ta till våld och har en vana att bära en kniv. Men det var inte därför han greps den gången.

Hotat med kniv och ofredat
Dagen efter mordet hade mannen enligt vittnen i Folkets park i Malmö blivit misstänkt för sexuellt ofredande och för att ha hotat med kniv. Han greps ganska kort efteråt sedan polisen gått ut en efterlysning på honom, efter att ordningsvakter larmat.

Mannen nekade till misstankarna och ingen ställde frågor om mordet som varit dagen innan. Han försattes på fri fot men åtta dagar senare blev han på nytt anhållen, denna gång för mordet på 45-åringen.

Rättspsykiatrisk undersökning
När Malmö tingsrätt dömde honom för mordet blev beslutet om straffet uppskjutet. Tingsrätten bestämde att han först ska genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning. Utredningen avgör om han döms till fängelse eller till rättspsykiatrisk vård.

Kammaråklagare Fredrik Jönsson har yrkat på utvisning, liksom som andra åklagare gjort vid tidigare tillfällen när mannen dömts – denna gång på livstid. Men liksom tidigare finns tydligen inget land att utvisa den statslöse 37-åringen till.

Rättelse: i tidigare version uppgavs offret vara kvinna vilket visat sig vara fel.