Nya uppgifter bekräftar att den dödliga stormningen av gränsen mellan Gaza och Israel i början på veckan planerades och genomfördes av terrororganisationen Hamas.

Västerländska medier har skildrat våldsamheterna vid gränsen mellan Gaza och Israel som att israeliska soldater skjuter mot civila. Nu har Hamas, sedan deras egna martyrhyllningar blivit kända, tvingats erkänna att merparten av de som dödades vid gränsen var deras krigare, inte civila palestinier.

Hamas talesperson Salah Bardawil medgav på onsdagen till palestinska nyhetskanalen Baladna TV att 50 av de 62 som dödades när palestinier stormade gränsen mot Israel i måndags, tillhörde den egna terrorgruppen. Han specificerade inte vilken roll de hade i organisation eller vad deras uppgift var under stormningen.

Medgivandet kom sedan den tyska tidningen BILD:s reporter Björn Stritzel avslöjat så kallade ”martyrfoton” av stor mängd Hamas milismän dödade i stormningsförsöket.

Israeliska UD-presstalespersonen Emmanuel Nahshon säger att Bardawils medgivande bevisar att Israels försvarsmakt agerat korrekt i svaret på försöken till masstormning av gränsen till Israel från Gaza. Israel har konsekvent hävdat att Hamas under förra veckoslutet använt demonstrationer som täckmantel för att genomföra terrorangrepp mot Israel.

– Det har varit klart för Israel och nu är det klarlagt för hela världen, att det inte handlade om folkliga protester. Det var en av Hamas organiserad terroraktion, sa Nahshon enligt Fox News.