Samtidigt som Israel firar 70 år som egen stat angriper Hamas landets gränser med demonstranter och milismän. Dödstalen är naturligtvis djupt beklagliga, men alla länder har rätt att skydda sina gränser.

De höga dödstalen förklaras av att den islamistiska terrorgruppen Hamas uppviglar civila att storma Israels gräns från Gaza och bland dessa civila gömma beväpande milismän som hotar isrealeiska gränsvakters liv.

– Det vi nu ser i Gaza är inte normala gatudemonstrationer. De är attacker, förklädda till folkliga protester, säger den amerikanske konservative kolumnisten Tomi Lahren till Fox News.

– Man kan inte begära att israelisk militär ska bli stillasittande och tillåta tusentals ”demonstranter” att riva nationsgränsens säkerhetsbarriärer och anlägga förödelse i Israel.

Ett skäl till att Hamas med civila sköldar angriper den israeliska gränsen just nu är enkel att se. Israel firar 70 årsjubileum av nationens bildande. För islamistiska terrorister är det naturligtvis ett viktigt mål att förstöra feststämningen för Israel och i medierna överskugga firandet med blodiga motsättningar.

Trots de höga dödstalen har omvärldens reaktioner varit milda. Skälet är att de flesta regeringar i världen vet vilka det är som medvetet provocerar fram våldet.

Dessutom kan Israel och premiärminister Benjamin Netanyahu inte bara fira jubileum. Man har rönt stora politiska framgångar på senare tid.

Förra tisdagen drog sig USA ut ur Iran-avtalet, vilket var något Israel hårt arbetat för. I torsdags angrep Iran Golanhöjderna med 20 missiler, som dock missade sina mål. Israel svarade med framgångsrika attacker mot iranska trupper i Syrien.

– Om det regnar på oss, kommer det att storma över dem. Jag hoppas vi avslutat denna episod, sa försvarsminister Avigdor Lieberman i en kommentar.

Sedan tidigare samarbetar Egypten i insatserna mot terrorism på Sinaihalvön, och gulfstaterna med Saudiarabien i spetsen är i en de facto-allians med Israel, som konservative författaren Pat Buchanan utrycker det i American Conservative.

I veckan var Netanyahu också i Moskva och övertalade Putin om att inte sälja ryska missiler till regimen i Damascus.

Och igår kunde Israel triumferande välkomna USA:s ambassad till Jerusalem. Det gick inte ta miste på den enorma glädje Bibbi Netanyahu visade över denna invigning. President Donald Trump har genomfört den ambassadflytt som många amerikanska presidenter lovat, men aldrig verkställt. Med Trump i Vita huset och republikansk majoritet i både senat och representanthus blev det möjligt att göra denna markering till stöd för Israel.

Och medan Israel rönt framgångar kan man konstatera att palestinierna aldrig har varit så splittrade och isolerade som nu.

Det är ytterligare en förklaring till varför Hamas uppmanar ungdomar att storma gränsen. Genom att skicka sina egna i döden tillgriper man den enda fördel man har: genom att utnyttja etablissemangsmediernas oreserverade stöd försöka väcka sympati i västvärlden.

Visst är de civila både i Gaza och på Västbanken värda fred, men då måste man skaffa sig ledare som erkänner Israels existens och inte tar till våld och terror. Inget land kan och ska acceptera att miliser stormar deras gränser. Inte heller Israel.