DANMARK. Extremistiskt material som halshuggningsvideor har upptäckts på playstations i fängelser. Flera hundra playstations har nudragits in för att granska hur stor omfattningen är på landets anstalter. Dansk folkeparti kräver både förklaring och åtgärder.

Det började med att man upptäckte att halshuggningsvideor och annat extremistiskt material hade lagrats på fyra spelkonsoler i Nyborgfängelset i Danmark. Polisen och PET undersöker nu hur det kan ha hamnat där.

– Tyvärr är det ingen tvekan om att det är ett brott mot säkerheten på vår sida och att vi inte har varit tillräckligt medvetna om de risker som är förknippade med spelkonsoler, säger kriminalvårdsdirektör Thorkild Fogde.

Kriminalvården förklarar att de intagna i landets fängelser inte behöver ta med egen elektronik. Istället kan de köpa eller hyra spelkonsoler. Konsolerna är modifierade så att de inte kan gå på internet, ”men det har fortfarande varit möjligt för vissa fångar att lägga radikalt material på konsolerna”, enligt ett pressmeddelande.

I kölvattnet av upptäckten har fångvården samlat in alla spelkonsoler i landets slutna fängelser och de fyra största fängelserna. Alla spelkonsoler på landets fängelser undersöks nu, enligt domaren Thorkild Fogde. Enligt DR News har brottmålsdomstolen tagit bort cirka 200 playstations.

– Det finns ett stort antal spelkonsoler från ett antal fängelser där vi har de farligaste fångarna, som vi måste involvera som ett resultat av detta, och som vi nu undersöker, säger han.

Halshuggningar
Angående det radikaliserade materialet säger Thorkild Fogde:

– Det är material som inte borde vara i fängelserna.

Det extremistiska innehållet kan ha smugglats in med usb-minnen, eftersom playstations i fängelser inte kan gå online, menar man.

Spelkonsolerna undersöks nu i samarbete med polisen. Bland annat måste man avgöra vem som har smugglat materialet, hur det har kommit in och hur länge det har varit tillgängligt.

Dålig dager
– Det är ett stort problem att de fångar har haft tillgång till det extrema materialet, och det sätter det danska fängelsessystemet i dålig dager, säger Peter Kofod Poulsen (DF), rättspolitisk talesperson för Dansk folkeparti, som nu kräver en förklaring från justitieminister Søren Pape Poulsen (K).

– Justitieministern måste klargöra exakt kurs i denna fråga, men han borde också förklara vad de har för avsikt att göra i framtiden, för att det inte kan hända igen, säger han.

Inte har kontakt
Peter Kofod Poulsen betonar att politiskt sett har det varit mycket fokus på att minska smugglingen av teknisk hårdvara i fängelserna.

– Det är helt enkelt viktigt att dessa människor inte har kontakt med omvärlden och att de inte kan sitta och radikaliseras ytterligare i fängelse, säger Peter Kofod Poulsen.

Justitieminister Søren Pape Poulsen skriver i ett svar till DR News:

– Jag tittar på det här fallet med största allvar. Extremistmaterial hör inte på något sätt hemma i landets fängelser. Det är en säkerhetsbrist, som jag förväntar mig att korrigeringstjänsten ska åtgärda omedelbart. Jag väntar nu på ytterligare undersökning av saken.