KRIMINALITET. I en granskning pekar Aftonbladet på att antalet domar för gruppvåldtäkter har fördubblats på bara fyra år. Det handlar om 112 män som fällts i domstol för gruppvåldtäkt.

Nu följer Aftonbladet upp den granskning som tidigare Expressen gjort om denna utstuderade och grova våldskriminalitet. Samtidigt förtiger och döljer myndigheter och Brottsförebyggande rådet alla fakta kring denna uppmärksammade brottslighet, vilket sker på uppdrag av justitieminister Morgan Johansson (S) som i riksdagen sagt att vi behöver inga nya fakta om vilka som begår grova brott.

Aftonbladets granskning, 112 pojkar och män dömda för gruppvåldtäkt visar att våldtäktsmännen ofta är unga, påverkade och har känt till sina offer före övergreppet.

De flesta, 82 av 112, är födda i länder utanför Europa, skriver Aftonbladet. 14 har utländsk bakgrund och 13 har två svenskfödda föräldrar. Det betyder att 86 procent hade utländsk bakgrund. Det kan jämföras med Expressens genomgång, som visade att 97 procent av gärningsmän i gruppvåldtäkter hade utländsk bakgrund.

Vanligaste medborgarskap i Aftonbladets granskning är Sverige (41), Afghanistan (25), Irak (9) och Somalia (7).

I fem av de 56 fallen sedan juli 2012 som granskningen omfattar, rör det sig om gruppvåldtäkter i form av rena överfall. De flesta gruppvåldtäkterna begicks inomhus, skriver tidningen. I och för sig räknar Aftonbladet något förvånande våldtäkt i bil och husvagn som ”inomhus”.

Gärningsmännen var ofta påverkade yngre män varav minst en av dem kände, hade chattat med, gått på samma fester eller hade pratat med det våldtagna offret timmarna före brottet. Varannat offer kände sedan tidigare minst en av killarna som våldtog. Offret litade på sin förövare.

Efteråt påstod de flesta av de dömda männen att det varit frivilliga samlag – och i många fall att det var offret som föreslagit sex och varit aktiv.

De experter som uttalar sig för tidningen är inte förvånade över att nästan alla gruppvåldtäkter begåtts av män med utländsk bakgrund.

– Tröskeln till övergrepp kan vara lägre för en utlandsfödd, ett kvinnoförakt man bär med sig och som stöttas upp i ett kompisgäng som tolkar kvinnor som sexuellt tillgängliga när de rör sig ute, säger Christian Diesen, professor i straffrätt.

– Jag ifrågasätter inte att det är en tydlig överrepresentation. Att det finns kulturella skillnader utesluter jag inte, säger Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi.

– Det finns en faktisk överrepresentation av invandrare i brottsstatistiken och det beror i huvudsak på de förhållanden de lever under i Sverige, som klassförhållanden, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Av någon anledning förklarar inte Sarnecki varför så få ur svensk arbetarklass och svenska lågavlönade begår gruppvåldtäkter.