ISLAM. Två Växjöbor har överklagat beslutet att tillåta böneutrop i moskén i Växjö. ”Vi ser detta som ett stort miljöproblem i våra hem, då vi inte kan välja bort att lyssna utan tvingas lyssna”, skriver de i sin överklagan.

Bara en vecka efter att polismyndigheten gav sitt klartecken överklagas det av två Växjöbor. De två personerna som bor tillsammans anser att en förstudie borde ha gjorts av polisen.

”Vi tycker detta beslut inte är rätt hanterat då man ej har frågat närliggande och berörda fastigheter innan man fattar ett sådant viktigt beslut som inkräktar på vårt hem”, skriver de.

Växjö kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd fick yttra sig om böneutropen och rekommenderade att grannarna skulle få lämna synpunkter innan polisen fattade beslut. Polisen valde dock att inte höra grannarna, detta med argumentet att allmänheten saknar relevanta kunskaper om ljudstörningar.

Polisen har alltså enbart fattat sitt beslut baserat på de ljudnivåer i utomhusmiljön som böneutropen innebär och inte tagit ställning till innehållet i det som sänds ut genom högtalarna.

Enligt tillståndet får böneutropet ske i tre minuter och 45 sekunder, med start klockan 13 sommartid och klockan 12 normaltid. Utropet sker via en förinspelad ljudfil.

Hets mot judar och kristna
Det har nyligen avslöjats av författaren Bassam Al Baghdady att moskén i Växjö sprider ytterst extrema budskap med hets mot judar och kristna.

Man uppmanar till att inte låta kvinnor ”klä sig västligt”, och att inte fira jul med de otrogna: ”Oh muslim, de firar Jesus som Gudson och detta är hädelse må Gud hjälpa oss. Hur kan du delta med dessa ”Kuffar” otrogna i sin högtid”.

Moskén samlar även in pengar till terrorism: ”Allmosorna för Alfiter kommer att samlas in i år för våra familjer i Palestina Gaza må Gud bevara, och svika judarna Guds fiender.”

700 meter ifrån
Enligt Smålandsposten som har tagit del av överklagandet, bor de som har överklagat på andra sidan den hårt trafikerade Norrleden i förhållande till moskén. SVT uppger att enligt den adress som de lämnat på överklagandet bor personerna drygt 700 meter fågelvägen från moskén på Sommarvägen i Växjö.

Förvaltningsrätten har tagit emot överklagandet och kommer att avgöra om de två Växjöborna har yttranderätt.

Polisens beslut att ge klartecken till böneutrop fattades den 8 maj och sista dagen att överklaga beslutet är den 29 maj.