En dödsskjutning i Guldheden, en död funnen på Hisingen och en skottskadad i Mölndal. I Göteborg har det grova våldet inte minskat. Åtminstone inte den senaste helgen.

På fredagskvällen larmades polisen om en skottlossning i Mölndal, söder om Göteborg. En person hittades skadad. Enligt polisen ska två personer ha setts lämna platsen i en bil. Skadetillstånd är allvarligt men stabilt enligt sjukhuset. (SVT)

Vid 19.30-tiden på söndagskvällen inträffade skottlossning i stadsdelen Guldheden där en man hittades skjuten till döds med flera skott. Mannen satt i en personbil. Flera personer blev vittnen till händelsen. Enligt dem ska minst två personer ha setts lämna platsen i en blå bil. Skytten var maskerad och vittnen uppfattade vapnet som ett automatvapen. (G-P)

Omkring halv elva på måndagskvällen larmades polisen till Hisingen efter att en person hittats död. Det är i nuläget inte klarlagt hur personen avlidit och polisen har valt att starta en förundersökning gällande mord. (G-P)

Men Brottsförebyggande rådet och kriminologer som Jerzy Sarnecki hävdar fortsatt att våldet inte har ökat. För två veckor sedan intervjuades Sarnecki i SVT, där han tog avstånd från bilden att brottsligheten ökat.

– Utifrån någon sorts objektivt perspektiv är det en kraftig överdrift, sa Jerzy Sarnecki.

När han fick frågor om aktuell trygghetsundersökning där fyra procent av alla kvinnor uppgav att de utsatts för ett sexualbrott det senaste året, vilket är en fördubbling på bara några år, ville han inte heller här se någon ökning av brottsligheten.

– Vi vet inte om ökningen beror på förändrade attityder i samhället eller en faktisk ökning av antalet brott, sa han.

Sarnecki hävdade att det krävs ”väldigt noga” analyser av ”data” för att veta något. Men samtidigt har regeringen och Brå sagt nej till krav på att genomföra nya studier om brottsligheten.

Inför valet har Brå nu sagt att man inte längre förbjuder forskning om härkomst, man meddelar till och med att man nu överväger att studera detta för att få fram nya data. En förklaring är att kvällstidningar istället för forskningsinstitut har granskat brottsstatistiken. Det har helt enkelt inte gått att stoppa fakta kring kriminaliteten.