Förre statsministern Göran Persson ger tips till Stefan Löfven för att stoppa väljarflykten: Visa dig inte på stora arrangemang.

Opinionsläget är kritiskt för Socialdemokraterna. När Expressens Niklas Svensson på tisdagseftermiddagen når Göran Persson på telefon befinner han sig på flygplatsen i Madrid. Men Persson vill inte tala om den interna kritiken mot partiledningens kursomläggning i migrationspolitiken.

Däremot ger han råd till hur Stefan Löfven ska använda sin tid: Strunta i politikerveckan i Almedalen, Pridefestivalen och liknande arrangemang.

– Där blir man utnyttjad. Jag har aldrig gillat det där. Man blir arrangemangets fånge i Almedalen. Det är inte du som är det intressanta utan arrangemanget i sig, säger Persson.

Förra året valde Löfven att inte åka till dessa och andra arrangemang. Var det du som tipsade honom, frågar Svensson.

– Tipsat vet jag inte, men så har jag alltid gjort. Jag har inte pratat med Stefan om det här, men jag tycker att han gör rätt, säger han till Expressen.

Detta valår kommer Löfven till politikerveckan, men bara för några timmar.

– Rätt tänkt, enligt företrädaren Göran Persson.

En S-veteran som sagt mer än Göran Persson är tidigare näringsministern Björn Rosengren, som kritiserar partiet för att ha ”hamnat i Sverigedemokraternas fålla”.

– Man måste ju för helvete först klara ut vad man ska kommunicera – och man måste ha en egen idé.

Socialdemokraterna har krismöte på fredag, då partistyrelsen sammanträder. En plan ska du presenteras av partiledaren över hur resten av valrörelsen ska utformas.