VALET. Färska siffror visar att förtroendet för Annie Lööf har fallit med 10 procentenheter sedan oktober förra året. En rejäl nedgång på kort tid. Undersökningen kommer efter Centerpartiets kritiserade beslut att stödja regeringens amnesti för 9000 afghanska män.

Det stormar rejält i alliansen nu. Efter att Annie Lööf och Centerpartiet aviserade att man tänkte stödja regeringens förslag om att 9000 afghanska män ska få stanna i Sverige trots att man saknar asylskäl. Övriga allianspartier var snabba att kritisera Centerpartiets agerande. Som en följd väcktes flera frågor om hur det står till med sammanhållningen i alliansen. Nu har Ulf Kristersson gått ut med att man vill ha en migrationsöverenskommelse med Socialdemokraterna snarare än med sina egna allianskollegor.

Förtroenderas för Annie Lööf
Återkommande mätningar lägger stor vikt vid vilket förtroende det svenska folket har för partiledarna. Annie Lööf seglade upp kraftigt i mätningarna förra året när Moderaterna under Anna Kinberg Batra genomgick sin egen kris. Ny data från Demoskop visar dock på att situationen nu har vänt. Sedan Ulf Kristersson tog över moderaterna har förtroendet för Annie Lööf minskar med hela 10 procentenheter.

– Det kan säkert finnas ett samband med hur konkurrensen mellan olika partiledare ser ut, säger Michael Arthursson, Centerns partisekreterare.

Växte sig starka under Moderaternas kris
Förra året lät det annorlunda och då lyftes Annie Lööf fram som en naturlig ledare för alliansen när Anna Kinberg Batras förtroendesiffror dalade. Partiet gick då framåt i opinionen på Moderaternas bekostnad efter att väljarna uppfattade Batra som otydlig i viktiga frågor. I oktober månad var Lööfs förtroendesiffror på sin topp då hon var den partiledare som flest väljare hade förtroende för.

Sedan dess har Moderaterna cementerat sin roll som ledare för det knackiga alliansprojektet och Centerpartiets stöd återvänder nu till mer vanliga nivåer. Trots en historiskt svag regering brottas alliansen i sin helhet med låga opinionssiffror och Kristdemokraterna tillsammans med Liberalerna kämpar för att hålla sig ovanför fyraprocentsspärren.

FÖRTROENDELISTAN
Ulf Kristersson (M): 39 procent ganska eller stort förtroende
Stefan Löfven (S): 37 procent
Annie Lööf (C): 34 procent
Jonas Sjöstedt (V): 32 procent
Jan Björklund (L): 28 procent
Jimmie Åkesson (SD): 27 procent
Ebba Busch Thor (KD): 18 procent
Gustav Fridolin (MP): 15 procent
Isabella Lövin (MP): 12 procent

Källa: Demoskops underökning bland 1048 intervjuade personer.