ISLAM. Danmark inför burkaförbud på allmän plats. Folketinget har under torsdagen röstat ja till förslaget. – Den typ av extremism och hjärntvätt som burka och niqab uttrycker är oacceptabelt i Danmark. Det är oförenligt med dansk kultur, säger Martin Henriksen (DF).

Folketinget har antagit förbudet mot frihetsberövande, vilket gör det olagligt att bära burka och niqab i det offentliga rummet. Om du inte har ett särskilt syfte, får du inte bära kläder som döljer ansiktet från 1 augusti på offentliga platser. Om du gör det ändå riskerar du böter på 1000 kronor.

Det var en majoritet i folketinget som antogs efter långa diskussioner som inte bara brutit blocken utan även regeringen och flera parter internt.

75 röstade för och 30 röstade emot. Socialdemokraterna, Danska folkpartiet, Liberalerna och De konservativa röstade för.

Men förbudet gäller inte bara de muslimska klädedräkterna niqab och burka. Det blir även olagligt att bära konstgjorda skägg, masker och mössor som täcker ansiktet, i det offentliga rummet.

Å andra sidan får man fortsättningsvis täcka sitt ansikte om det ”tjänar ett förtjänstfullt syfte.” Det kan vara exempelvis att drar upp halsduken över näsan under de kalla vintermånaderna eller att bära en mask på väg till en Halloween-fest. Det är upp till den enskilda polisen att bestämma om ansiktet är alltför täckt.

En kränkning av förbudet utlöser böter på 1000 kronor, och böterna ökas på upp till 10 000 kronor om man bryter upprepade gånger mot det.

Första förslaget 2009
Dansk folkeparti lade fram det första förslaget att förbjuda burka i offentligt utrymme tillbaka 2009. Parlamentsledamoten Martin Henriksen (DF) kommenterar:

– Officiella Danmark skiljer sig åt – inte bara med ord utan även med handling – mot politisk islam. På så sätt gör Folketinget klart för alla att den typ av extremism och hjärntvätt som burka och niqab uttrycker är oacceptabelt i Danmark. Det är oförenligt med dansk kultur, säger han.

Martin Henriksen tillägger:

– Det har tagit nästan 10 år för att övertyga en majoritet i parlamentet att vi skulle förbjuda burka och niqab på offentliga platser. Nu faller det på plats, och sedan ska parlamentet efter danska folkets uppfattning arbeta med nya förslag mot islamiseringen av Danmark, säger han.