ESC. Poängskillnaden mellan jury och teleröster för det svenska bidraget har uppmärksammats, men lika stor var skillnaden mellan hur svenska folket röstade och svenska juryn.

Svenska bidraget ”Dance You Off” med Benjamin Ingrosso kom fjärde från slutet, 22:a, i folkets teleröster men på andra plats i juryomröstningen. Botten i ena och toppen i andra.

Stora skillnader visade sig också när det gäller hur svenska folket kontra svenska juryn röstade. Danmark vann i teleomröstningen, men fick noll poäng av juryn. Kan det bero på att Danmarks nummer anspelade på vikingar och nordisk historia? Något folket gillar, men etablissemanget anser vara hemsk nordisk kultur?

Av de 10 låtar som svenska folket gav högst andel röster, fick så många som fyra låtar noll poäng av juryn. Och omvänt: juryn gav relativt höga poäng till fyra låtar som av svenska folket fick noll poäng.

Enda undantaget är Israel, som fick relativt hög poäng av både svenska folket och juryn.

Kan detta vara ett tecken i tiden på hur klyftan växer mellan verklighetens folk och etablissemangen? Frågan kan i vilket fall ställas med tanke på hur stora skillnaden var i röstningsmönstret.

POÄNG I EUROVISIONEN 2018
Svenska folkets poäng / svenska juryns poäng = diff

Danmark: 12 p / 0 p = +12 p
Israel: 10 p / 7 p = +3 p
Norge: 8 p / 2 p = + 6 p
Litauen: 7 p / 0 p = +7 p
Finland: 6 p / 3 p = +3 p
Tyskland: 5 p / 1 p = +4 p
Cypern: 4 p / 12 p = -8 p
Tjeckien: 3 p / 0 p = +3 p
Österrike: 2 p / 10 p = -8 p
Nederländerna: 1 p / 0 p = +1 p
Australien: 0 p / 8 p = – 8 p
Bulgarien: 0 p / 6 p = -6 p
Frankrike: 0 p / 5 p = -5 p
Irland: 0 p / 4 p = -4 p

Källa: Eurovision World