VALET. En av de högsta noteringarna någonsin i Demoskop. Det är resultatet för Sverigedemokraterna i ny mätning inför riksdagsvalet i september. Samtidigt tappar Centerpartiet.

April har varit en händelserik politisk månad. Både regeringssidan och allianspartierna har splittrats i migrationsfrågan.

– Sedan februari har SD en tydligt ökande trend, och förändringen mellan februari och maj är signifikant, bekräftar Anders Lindholm, VD på Demoskop, för Expressen.

Under Anna Kinberg Batras och moderaternas krismånader sommaren 2017 nådde SD upp över 20 procent i Demoskop, men annars är den senaste mätningen den högsta noteringen för SD någonsin.

SD gör den enda större uppgången i mätningen, med 0,6 procentenheter till 19,4 procent. Jimmie Åkessons parti har därmed ökat i de tre senaste mätningarna från 15,4 procent i februari till 19,4 i majmätningen.

Centerpartiet har under april tydliggjort en spricka i alliansen genom att gå på regeringens linje när det gäller de 9000 ensamkommande som nu får en ny chans att få stanna i Sverige. Partiet backar något till 9,1 procent.

Anders Lindholm kopplar Sverigedemokraternas uppgång till att invandringsfrågor hamnat högt upp på dagordningen.

– Frågan om invandringen tillhör det absoluta toppskiktet när väljarna rankar viktigaste fråga, och betydelsen har åter ökat.

Demoskops majmätning visar också att det är fortsatt jämnt mellan de politiska blocken och att KD ligger tydligt under 4-procentsstrecket.


Utfallet i Demoskop, publicerat i Expressen 6 maj. Undersökningen genomfördes 24 april – 2 maj 2018 och omfattade 1624 intervjuer varav 1000 per telefon och 624 via webb.