Den efterlyste danske IS-krigaren Ahmed el-Haj sitter i turkiskt fängelse och vädjar om att få komma hem till Danmark. Flera politiker anser att han istället ska bli av med sitt danska medborgarskap.

Ahmed el-Haj blev omskriven när han i Syrien som IS-krigare gjorde propagandavideo där han med gevär sköt på tavlor föreställande Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard, konservative politikern Naser Khader, förre statsminister Anders Fogh Rasmussen med flera.

IS-krigarens syster säger till Radio24 att brodern är skadad i benen, ryggen och höften, samt att han behöver genomgå en operation för att kunna gå ordentligt igen. Han ska även ha ådragit sig en urininfektion och sitter just nu i rullstol. Familjen kräver att han ska utelämnas till Danmark, enligt Radio24.

Dansk polis arbetar med utlämning från Turkiet. Men flera politiker anser inte att utlämning bör genomföras. Konservative politikern Naser Khader, en av de utpekade måltavlorna i videon, säger att Ahmed el-Haj borde stanna i Turkiet.

– Jag ser inte varför vi ska slösa resurser, tid och pengar på en sådan landsförrädare som kommer att vara en säkerhetsfara när han kommer tillbaka till Danmark. Han ska stanna i Turkiet. Söka asyl i Turkiet. Och så ska vi dra in hans medborgarskap, säger han till TV2.

Khader har stöd av sitt parti.

– Vi är inte skyldiga honom någonting. Han ligger som han bäddat, och jag vill uppmana danska myndigheter att låta bli att arbeta för att en sådan person utlämnas till Danmark, säger konservatives försvarspolitiske talesmannen Rasmus Jarlov.

Dansk Folkeparti skriver på partiets facebooksida: ”Han ligger som han bäddat, och han har med sina gärningar valt bort Danmark – är vi eniga?”

Svaret kan vara ”ja” på den frågan, eftersom Danmarks tidigare justitieminister Morten Bødskov (S) är inne på samma linje.

– Jag tycker inte att vi ska göra någonting för att få honom och andra som honom hem. Han har valt bort de värderingar som vi har i Danmark, säger han.