Tre män i 20-årsåldern åtalas idag för attacken med brandbomber mot synagogan i Göteborg i december 2017. Gärningsmännen är migranter från Mellanöstern, vilket medierapporteringen mörkar.

Det var kvällen den 9 december som 10-15 män kastade brandbomber mot synagogan. Övervakningskameror gjord att tre av dem kunde gripas och häktas. I dag väcks åtal för grov mordbrand mot de tre som är 18, 20 och 21 år gamla.

21-åringen kom till Sverige 2014 från palestinska områden. Han är skriven i Göteborg och har fått tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd.

Både 18- och 20-åringen kommer från Syrien och har varit i Sverige sedan 2015. De har också fått tillfälliga uppehålls- och arbetstillstånd beviljade.

Brottsrubriceringen vid häktningen skärptes från försök till mordbrand, till att gälla grov mordbrand. Åklagaren sa då att det rör sig om ett hatbrott.

– Det vi jobbar efter är att det har med Israel-Palestina-konflikten att göra, sa kammaråklagare Stina Lundqvist till SVT Nyheter Väst inför häktningsförhandlingen i december.

Dagen efter dådet i december skrev Expressen i ledare: ”Vid sidan av den rena extremismen påverkas judiskt liv i Sverige av stor invandring från länder där antisemitism mer eller mindre är normaliserad. Detta har svenska politiker inte gärna talat öppet om, av rädsla för att göda rasism eller av skräck för rasiststämpling. Men därmed har de bagatelliserat den rasism som svenska judar utsätts för. Kanske har denna logik börjat försvagas.”

Tidningen syftade på att Stefan Löfven i en intervju för Judisk krönika sagt: ”Vi ska inte blunda för att det kommit många människor hit från Mellanöstern, där antisemitismen är en utbredd uppfattning, nästan en del av ideologin. Vi måste bli ännu tydligare, våga prata mer om det. Även om muslimer är en utsatt grupp är det inte mera legitimt för dem att vara antisemiter.”

Men nu, bara några månader senare, är allt detta som bortblåst. Medierna tycks inte se någon anledning att ta upp muslimska migranters våldsamma antisemitism. Tvärtom hjälper man extremisterna att dölja sina hatfyllda uppfattningar. I flera medier talas det numer om ”ungdomar” som kastade brandbomber.

Här kan man tala om att stoppa huvudet i sanden, och vägra se problemen.

Etablissemangen har inget lärt och inget förstått. Det skulle inte förvåna om också åklagaren har strukit hatbrott som en försvårande och straffskärpande omständighet i åtalet. Allt enligt logiken att bara svenskar kan vara rasister och hysa hat, inte invandrare.