REFERAT. Stefan Löfvens taktik var att få Jimmie Åkesson att framstå som skattesänkare till förmån för rika. Istället fick Åkesson in råsopar på Socialdemokraternas egen planhalva – att värna om välfärden till de som behöver den mest; funktionshindrade, barn och sjuka.

Det handlade om vinster i välfärden och sjukvården i SVT Aktuellt, i den första debatten någonsin mellan statsminister Stefan Löfven (S) och SD-ledaren Jimmie Åkesson. Lövfen anklagade SD för att vilja sänka skatterna för de rika så att det inget blir över till välfärd.

– Vi sänker för de som tjänar minst, för pensionärer och företag, kontrade Åkesson och fortsatte:

– Det enskilt största ni satsar det här valet är invandring och integration, det är där ni har lagt pengarna. Ni har tagit pengar från funktionshindrade och barn och gett till bostäder och bidrag till människor från världens alla hörn. Det har skapat fruktansvärda hål i välfärden.

Öppna mål
Även när det gällde vinster i välfärden bjöd Stefan Löfven på flera öppna mål för SD-ledaren.

Stefan Löfven:

– Sedan 2015 hade 4,7 miljarder som kunnat gå till välfärden istället gått till vinster.

Det var passningen Jimmie Åkesson bara kunde peta in.

– Ni lägger 3 miljarder kronor på 9 000 vuxna afghanska män som saknar skyddsbehov. I denna och nästa budget lägger ni nästan 50 miljarder på invandring och integration. Det måste finnas andra saker än det du står här och pratar om som påverkar välfärden mycket mer och negativt, säger Åkesson.

Driver hårt 
Båda partierna har till viss del ändrat sina ståndpunkter om vinster i välfärdsföretag. Men Socialdemokraterna driver frågan hårt, trots att man vet att man inte kommer att få igenom den i omröstningen 7 juli, eftersom SD och hela alliansen är emot begränsningar.

SD vill istället ha kvalitetskrav med tillsyn som gör att företagen tvingas upprätthålla en hög kvalitet, annars tvingas man lägga ner.

– Vad ska man göra med alla de hundratusentals elever, föräldrar och brukare som aktivt valt skola eller vårdinrättning? Att bara lägga ner är inte konstruktivt, säger Jimmie Åkesson.

Cyniskt spel
Åkesson menar att Löfven bara driver frågan för att blidka Vänsterpartiet och kallade det ett cyniskt spel.

– Ni fokuserar ensidigt på frågan för att skyla över era missgrepp, säger han.

– Det är en oerhört viktig princip, svarar Stefan Lövfen själv på frågan varför och menar att man ska driva frågan ännu mer nästa mandatperiod.

Sjukvården
Facit under S-regeringens fyra år är en klar försämring i sjukvården, inom förlossningsvården, samt växande vårdköer och cancersjuka som dör i väntan.

Två S-ministrar har kopplat välfärdsatsningar till invandring vilket väckt stort missnöje inom partiet, Morgan Johansson som sa att åtstramning i migrationen har möjliggjort satsning på ungdomsbusskort och Magdalena Anderssons ”Sverige ska inte ta emot fler människor än vi klarar av”.

– Vi måste investera i välfärden, utbilda mer personal. Men det tar tid att vända det här, menar Löfven.

Vallöften
Jimmie Åkesson påpekade att S har många löften inför valet, men att man inte har gjort något trots att man regerat. Han nämnde rätt till heltid, som S lovat i flera val, men aldrig avsatt pengar i budgeten för.

Han framhöll att SD vill förbättra logistiken mellan sjukhus för att kunna använda resurser bättre och att staten ska ta mer ansvar över sjukvården.