TYSKLAND. En folkmassa på runt 150 migranter konfronterade polisen i en lite tysk stad för att förhindra utvisning av en togolesisk man. Myndigheterna säger att de under omständigheterna inte hade annat val än att släppa mannen fri.

En asylsökande som skulle utvisas av myndigheterna i staten Baden-Württemberg har istället gått under jorden. Detta efter att 150 andra migranter attackerade de två polispatruller som hade uppdraget att omhänderta honom för utvisning, berättar tysk polis under onsdagen.

Händelsen inträffade i staden Ellwangen, mellan Nurnberg och Stuttgart. Fyra polismän anlände till receptionen på ett asylcenter för att hämta en 23-årig togolesisk man. Togo är en västafrikansk stat som ligger mellan Benin och Ghana. Gruppen av migranter började då att angripa polisbilarna, samt trakassera och slå polismännen, och gav dem ultimatumet att frige mannen för att sluta.

– De var mycket aggressiva och beordrade oss att släppa mannen, säger en av polismännen som var med.

Med tanke på allvaret i den hotfulla situationen beordrade poliserna en säkerhetsvakt att hitta nyckeln och låsa upp asylsökarens handbojor. MIgranten flydde omedelbart därifrån.

Även om cirka 20 polismän och tjänstemän var inblandade i bråket som uppstått, säger polisen att de inte hade någon möjlighet att kunna kalla på förstärkning.

Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tysklands regionala ledare lyfte upp händelsen som ett exempel på hur staten blir utpressad. Andra politiker har krävt att de bakom attacken ska hittas och straffas, inklusive Uli Sckerl, talesperson för De Gröna i delstaten.

– Attacker mot polis är oacceptabla. I en konstitutionell stat måste sådant beteende få rättsliga konsekvenser. Frustration är ingen ursäkt för kriminalitet, säger han.

Berömmer poliserna
En talesperson för polisen säger att även om attacken förtjänade en kraftfull respons, höll polismännen sina huvuden kallt.

En annan poliskälla säger att poliserna har tagit hänsyn till proportioner, att svara med våldskonfrontation i en stor folkmassa för att kunna utvisa en person, hade inte slutat väl.

Tyska Die Welt citerade statliga siffror på hur Baden-Württemberg förra året har sett den största ökningen av migranter som blivit dömda för brott och utvisade direkt efter sin fängelsevistelse. Runt 488 fångar från delstaten utvisades efter avtjänat straff.