GRUPP MOT GRUPP. Svenska fattigpensionärer svälter och fryser i det nya Sverige, hundratals bara i Stockholm. Samtidigt öser regeringen nya miljoner över ensamkommande män från andra länder. Och på HVB-hemmen firar ensamkommande påsk med önskemat.

Medan svenskar som byggt välfärden svälter och fryser tar det offentliga väl hand om andra länders medborgare. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) meddelar att regeringen skjuter till 200 miljoner kronor extra i vårbudgeten för att ensamkommande som skrivits upp i ålder ska kunna bo kvar i kommunerna. Totalt har nu 395 miljoner kronor avsatts för gruppen till kommunerna under 2018.

Samtidigt: Under gårdagen publicerade SVT en dokumentär som visar på en skrämmande verklighet. Hemlösa fattigpensionärer rånas, svälter och fryser. Det finns hundratals i Stockholmsområdet och antalet växer. Inte nog med att de är utblottade och bostadslösa, trots att många jobbat i hela sina liv och inte är missbrukare – de rånas också i det nya hårda samhällsklimatet, fullt av EU-migranter, illegala invandrare och ungdomsgäng.

Rånar gamla tanter
Astrid, 73, berättar att man passar på att råna henne den 20:e i månaden, då pensionen kommer. Det framgår i reportaget att de svenska kvinnliga pensionärerna är så utsatta för våld och rån att de inte sova på pendeltågen utan måste hela tiden gå i grupp.

Vid soppköket säger volontären Carl Silversjö att andra tränger sig fram för att försöka få del av maten de delar ut till pensionärerna.

– Ungdomsgäng och andra personer som inte tillhör Vid din sidas målgrupp som tränger sig fram och vill ha mat fast de inte får.

– Det är tragiskt att välfärden som vi talar om i Sverige inte finns för alla. Det gör mig ledsen, säger Carl Silverstål.

Rösta på SD
Flera pensionärer uppger hur besvikna de är på regeringen och andra politiker som ”inte gjort något för oss” och att de tänker rösta på Sverigedemokraterna i valet. De hemlösa pensionärerna drar själva slutsatsen att politikerna prioriterat bort dem till förmån för utländska medborgare.

– Det finns inte resurser att ta hand om dem också. Man måste först och främst se till de medborgare man har i landet, säger en kvinna.

Får önskemat
Reportaget sändes precis efter påskhelgen. En helg som innebär att många HVB-hem där ensamkommande bor gör det extra festligt. Samtiden har genom en källa fått veta att inför de svenska och muslimska helgerna får de ensamkommande männen önska lite extra god mat.

– De fick önska och vi beställde lammkött, speciella kryddor och dyrt basmatiris. De bjuds på nötkött, köttfärs och köttbitar, uppger personen som arbetar på hemmet och vill vara anonym.

Utöver det bjöds det på läskedryck, chips och olika sorters nötter till helgen. Detta är mat som de även annars får och tidigare fick i princip obegränsat av. Nu har det dock stramats åt lite, uppger den anställde.